Thursday, May 26, 2011

Momente din Seul. 11. Memorialul Razboiului / Seoul Moments 11. War Memorial

Positioned between two great powers, Japan and China, the history of Korea is a long row of battles for independence. Even if his fortresses, palaces and temples have been burned to the ground so many times, the country started again and again to rebuild. Yes, the wars played an important role in its history but they gave birth to a pride nation, who fiercely loves independence.

At the basis of the construction of this War Memorial it is the memory of the people who died in the Korean war. Their struggle and sacrifice will not be forgotten. The fratricide war started on  June, 25, 1950 by the invasion of the South Korea, done by North Korean troops. The war ceased on 1953 by an armistice. No peace was ever signed. It was the first war in the history when allied forces of UN participated. A number of 16 states sent troops to assist South Korea.

The War Memorial has two parts. On the exterior grounds military technique used by the ROK is presented. Three impressive monuments tell the human drama of the war.

In the interior I was more interested by the old history of the wars. Very interesting artefacts are presented in more rooms. The visit is an instructive lesson for everyone.

The entrance is free.

Memorialul Razboiului reprezinta un spatiu generos de expozitie interioara dar si exterioara, prin care vizitatorul poate cunoaste istoria poporului coreean prin prisma sirului  neintrerupt de lupte indarjite pentru a-si mentine independenta. Pozitionata intre doua mari puteri, China si Japonia, a fost mereu expusa.
Invingatoare si invinsa si apoi din nou invingatoare, Coreea de Sud nu seamana cu niciuna dintre ele, ci a dezvoltat o cultura si un stil unic, de o mare bogatie, simplitate si farmec. Comori nepretuite, culturale si arhitectonice, distruse pana in temelii de mai multe ori, au fost mereu refacute, tara luind-o mereu de la capat, cu o vointa de neclintit. Razboaiele au jucat un rol important in istoria sa dar ele au plamadit un popor mandru, bataios si iubitor de libertate, care a adoptat regulile democratiei care o conduc astazi. Toate acestea si inca altele le poti intelege vizitand acest muzeu.

La baza ideii care a dus la construirea sa este Sala Memoriala, inchinata eroilor pieriti in timpul razboiului Coreei. Peretii sunt acoperiti de numele lor. Artefacte si materiale audio-vizuale dau o mai buna intelegere a luptei intre frati, pornita la 25 iunie 1950. Inca din 1945, de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, de-a lungul paralelei 38 a ramas o linie care despartea partea de nord a Coreei de cea de sud, linie care marcheaza si doua regimuri diferite: cel comunist, in nord si cel capitalist, in sud. Dupa 3 ani de lupte crancene, in care cele doua parti au fost asistate de catre Uniunea Sovietica si China in nord si S.U.A. in sud, s-a ajuns la semnarea unui armistitiu, in 1953. Pacea nu a fost semnata niciodata. Armistitiul a dus la competitia celor doua tari, in procesul de consolidare si modernizare a lor. Rezultatele pe care le pot arata azi lumii, vorbesc de la sine. In timp ce in Coreea de Nord se afla inca la putere una dintre ultimele dictaturi comuniste din lume, Coreea de Sud, unul dintre "tigrii" asiatici, a parcurs un drum dificil, aflandu-se acum printre cele mai dezvoltate economii din Asia si cu un bun palmares chiar si in economia mondiala.
Pretul platit se poate vedea foarte bine in acest muzeu. Dar dincolo de numarul mortilor si pierderile materiale, ramane aceasta despartire a fratilor de frati, care este cea mai dureroasa. Cateva monumente aflate in expozitia exterioara ilustreaza aceasta realitate: Monumentul razboiului coreean, Statuia fratilor si Turnul cu ceas al pacii.

Chiar la intrarea in muzeu se afla primul monument.
Monumentul este alcatuit dintr-o sabie de bronz si copacul vietii, simbolizand - prima - spiritul razboinic si - al doilea - pacea si prosperitatea poporului coreean. Piedestalul, o barca de piatra stilizata, adaposteste, in viziunea artistului, spiritul compatriotilor si dorinta de unificare. Un numar de 38 de personaje ii reprezinta pe cei care au participat la razboi, coreeni dar si oameni apartinand altor natiuni. Zidul de piatra recreeaza relieful tarii.

Ceva mai incolo, Monumentul "Cei doi frati" reprezinta drama unui popor despartit. Are o inaltime de 11m si o latime de 18m.
In partea superioara a domului, fratele mai mare, ofiter in armata sud-coreeana si cel mic, soldat in armata nord-coreeana, se intalnesc pe campul de lupta, exprimand impacare, dragoste si iertare. In interiorul domului, un mozaic reprezinta modul in care poporul coreean trece peste tragedia razboiului. Mai exista o harta a celor 16 natiuni care, la cererea Natiunilor Unite, au trimis trupe in acest razboi, primul din istorie la care au participat Natiunile Unite.

Al treilea monument este reprezentat de un turn alcatuit din arme ruginite de pe campurile de lupta, in varful carora se afla un ceas, oprit. El va bate din nou la reunificarea Coreei. Monumentul a fost ridicat la 1 ianuarie 2002.
In curte se afla, de asemenea, tehnica militara utilizata de armata sud-coreeana.
Dupa ce am vazut exponatele din curte, am intrat in cladire pentru a vedea, mai ales, exponatele care tin de istoria mai veche. Holul este impresionant. Acolo se gaseste si o toba de razboi uriasa, numita Toba apararii nationale, construita cu ocazia celei de-a 60-a aniversari a fondarii armatei Coreei de Sud. Tigrul reprezinta curajul armatei.
Trecand printr-un culoar de busturi ale eroilor din razboiul corean, ma indrept spre o sala circulara, unde sunt postate alte busturi, reprezentand oamenii de seama din istoria statului, care au luptat intreaga lor viata pentru a-l apara si intari. Dintre eroi, am ales bustul amiralului Yi Sun-shin, care, in timpul dinastiei Choseon, in anul 1592, a distrus complet flota invadatorilor japonezi intr-o mare batalie navala, si al lui generalului Kim Yu-sin, care a contribuit la unificarea Sillei, castigand o rasunatoare victorie in lupta pentru castelul Rangbi din Goguryeo (629).
 amiralul Yi Sun-shin
generalul Kim Yu-sin
In vitrine frumos organizate si in salile muzeului gasesc si alte lucruri care imi retin atentia. De exemplu, scarile de asalt folosite la atacul fortaretelor si lansatorul mobil, care tragea 100 sageti deodata, inventat in 1451.
Intre colectiile de sabii, una deosebita, Saingeom, oferita de un rege unui comandant de trupe. Ea a fost faurita in ziua Tigrului, din luna Tigrului, in anul Tigrului si are gravate pe ea Ursa Mare si diverse simboluri.
in prim plan, Saingeom
Pe pereti, picturi murale imense redau batalii celebre din istoria tarii.
Marea victorie de la riul Slasu, 612
Ultimul exponat pe care vreau sa vi-l mai arat este "testoasa", un vas de lupta, inventat de amiralul Yi Sun-shin, folosit in marea batalie navala pe care a castigat-o si in multe altele. Ea a avut un rol hotarator in infrangerea Japoniei pe mare.
Cand am iesit, un copil se juca cu porumbeii. Ce alt simbol mai potrivit dupa o vizita la un Memorial al Razboiului?
Intrarea la acest muzeu este libera.

22 comments:

joo said...

It's good to see also more modern part of the place. Very interesting post!
This little kid in your last photos is so sweet:)

Duncan D. Horne - the Kuantan blogger said...

The most amazing thing is that the entrance fee was free!


Duncan In Kuantan

Traveling Hawk said...

I try on purpose to combine modern and old places, Joo!

Traveling Hawk said...

It was free Duncan, and so was the entrane to the National Museum too:)

magda said...

Very interesting museum, but my eyes shed tears ...
The civil war is the worst ..
Thank you for the wonderful photos!!
Very great symbolism in the end, the kid with the dove! I wish ....

Unknown said...

Very interesting post and beautiful pictures. Greetings Andrzej.

Traveling Hawk said...

It was a good ending, really symbolic, Magda! I was glad to see the little boy.

Traveling Hawk said...

Thank you, Andrzej!

VP said...

A very interesting post with some really spectacular picture. The memorial reflects the difficult history of this country, still divided and with no easy reunification in sight...
I like how you ended this series of pictures, with a garish patch of flowers!

Traveling Hawk said...

Thank you very much VP for your sensible comment!

ruma said...

The graceful sense wraps your artworks.

Have a good weekend...
For your calmness and beauty.

Greetings.
From Saga, Japan.
ruma

Traveling Hawk said...

Thank you, ruma, my friend! A nice weekend for you too!

Doug Hickok said...

Wow, a memorial/museum of epic proportions. Fabulous set of images to tell the story. Have a nice weekend.

Traveling Hawk said...

Thank you, Doug, for your kind words! A great weekend to you too!

Rama Ananth said...

Beautiful write up and very beautiful pictures. It is good to know there is no entrance fee.
Have a nice weekend.
Rama.

Traveling Hawk said...

Thank you, Rama, for visiting my blog. You are welcome here!

RIZALENIO said...

History-riched photos. This post made me discover and learn this part of history in Korea.

Traveling Hawk said...

Great!

Have a nice weekend, Rizalenio!

J_on_tour said...

You answered a few questions that I had about Korea here without looking it up. It's strange how the two sides have gone there separate ways and thanks to those backing them.

Traveling Hawk said...

It's a clear demonstration of two systems, so different, J_on_tour!

Swit Rocs said...

Am observat ca ati facut poze in toate muzeele in care ati fost, in Coreea. Era permis sau ati platit taxa pentru aceasta?

Traveling Hawk said...

Era permis. Nu am platit nici taxa de intrare (decat cu foarte mici exceptii), nici pentru a fotografia.