Saturday, May 28, 2011

Momente din Seul 12. Templul Bongeunsa / Seoul Moments 12. Bongeunsa Temple

Buddhism has been introduced in Korea in 372. Blended with Shamanist  (the initial religion of the nation) and Japanese Zen elements, it created the Korean Buddhism. The Bongeunsa Temple has been erected in 794 by monk Yeonhue Sunim, during the Unified Silla dynasty. A religion of over 1700 years and a temple of 1000 years, that's what you see when visit Bongeunsa. The visit is free.

Even if during the XVth century it was tried to replace Buddhism with Confucianism and the number of temples shrinked to 242, The Bongeunsa Temple gained the leader place among the Buddhist temples around 1550. In 1939 most of the buildings had gone through a major fire and have to be rebuilt.


This is also a retreat place, where devotees may stay a number of days praying, meditating and developing projects with the monks. There is also a special programme for foreigners. It has the duration of 2 hours and it costs aprox. 12 euros. During the time, you will visit the temple, meditate, assist to the tea ceremony and produce paper flowers.


I present here the main buildings and structures I have visited. As in few days after my visit they celebrated the 2555th anniversary of Buddha's birthday, the temple was adorned with countless coloured lanterns.

Mireukdaebul, a statue of 23 m high, is the biggest in Korea. Devotees come and pray here. This is considered the greatest treasure of the temple. There are also the 3300 little statues of the Buddha of Compassion, donated by private persons, which attract visitors.


The entire place is a place of wonder. Millenary art, tradition and history blend here to create an exceptional space. I hope this gives you a taste for visiting other temples too.



Budhismul a fost introdus in Coreea in anul 372, imbracand curand o forma specifica de budhism coreean, prin imbinarea cu elemente shamaniste - religia initiala -, influente chinezesti si din Zen-ul japonez. O religie veche de peste 1700 de ani, ilustrata printr-un templu vechi de 1000 de ani, asta vei vedea la Bongeunsa. Vizita la templu este gratuita.

Calugarul Yeonhue Sunim a pus bazele acestui templu in anul 794, in timpul dinastiei Sillei Unificate. Desi in secolul al XV-lea s-a incercat suprimarea budhismului in Coreea si raspandirea confucianismului, concomitent cu reducerea numarului templelor pana la 242 si alungarea lor spre zonele impadurite, departe de asezari, pana in 1550 Bongeunsa a devenit liderul templelor budhiste ale natiunii. In 1618 s-au construit aici si o manastire budhista, un centru de meditatie si alte structuri, inclusiv Yeolbandang, unde a murit Sunim. In 1939 cele mai multe cladiri au fost distruse de un incendiu si au trecut prin numeroase renovari.

Templul Bongeunsa este relativ usor de gasit (Linia 2 de metrou, statia Samseong, iesirea 5 sau 6). In apropiere se afla cladirea COEX (care va aparea in alta postare) pe langa care se merge pana la prima intersectie. Acolo, in stanga, se vede deja templul. Langa el, sacrul se amesteca cu profanul: cineva vinde traditionalele oale in care se mureaza kimchi, iar niste femei vand ierburi care pot fi si medicinale, nu am cum sa aflu.
 vase pentru kimchi
 poarta Jinyeomoon, reconstruita in 1982
Este o zona aglomerata si templul fiind si loc de retragere, avea multi vizitatori. Unele temple ofera practicarea acestei "retrageri" ca pe un fel de sejur petrecut la templu, la cererea celor doritori. Este o perioada in care persoana respectiva invata diverse lucruri, mediteaza, ia parte la activitati impreuna cu calugarii, se reculege. Exista chiar si un program de o zi, pentru straini, care consta intr-un tur al templului, meditatie, ceremonia ceaiului si confectionarea de flori de lotus din hartie. Programul se desfasoara in limba engleza si dureaza cca. 2 ore. Mi-ar fi placut sa particip dar timpul meu era foarte limitat. Poate in alta viata, ca tot vorbim despre budhism...Costul unui asemenea program este de 20000 won, adica cam 12 euro.
 centrul de retragere de la Bongeunsa
Ca la toate templele, intrarea este pazita de "regii ceresti", care nu lasa sa patrunda spiritele rele. Ei se numesc Sacheonwang si sunt in numar de patru. De obicei, au o expresie feroce pentru a-i speria pe cei nedoriti dar cei de la Bongeunsa se deosebesc de altii prin blandetea si expresia binevoitoare. De aici si valoarea lor. De asemenea, pe usi, in partea interioara sunt pictate alte figuri, cu acelasi rol.
 Sacheonwang - cei 4 regi ceresti
Stele funerare si pagode sunt amplasate in imediata apropiere a portii. Ele sunt dedicate unor personalitati ale ordinului budhist Jogye. E o senzatie ciudata sa te afli in acest loc spiritual si linistit cand in jurul sau e forfota metropolei si arhitectura unui cartier modern.
Pavilionul Bupwangroo, amplasat cu fata spre cladirea centrala, a fost construit abia in 1997, ca un loc suplimentar pentru rugaciune. Aici se aduna credinciosii, in sali mari pentru meditatie. Picturile murale, pline de semnificatii religioase, prezinta anecdote despre Budha precum si invataturi ale sale, devenind, ele insele, un ghid de practica. Ele prezinta 5 culori, corespunzatoare lumilor din ceruri. Un numar de 3300 statuete reprezentand pe Budha al Compasiunii, provenite din donatii private, sunt pastrate in sala de meditatie. Datorita acestui fapt, Bongeunsa a devenit cel mai important spatiu in Coreea pentru credinta in Budha al Compasiunii.
 Bupwangroo
 
Urcand treptele ca sa iesi din acest pavilion, iti apar deodata in fata sute de lampioane.
Este sfarsit de aprilie si templul se pregateste deja de marea sarbatoare, care are loc in prima dumineca din luna mai, a nasterii lui Budha. Aveam sa aflu ca anul acesta se sarbatoreste cea de-a 2555-a aniversare.
Daewoongjeon este templul principal, in fata caruia se afla  frumoase pagode de piatra. Scarile din fata sunt frumos sculptate cu dragoni, asa cum doar la palatele regale se pot vedea. Fiecare element arhitectural, stalpi, acoperis sau ferestre sunt impodobite cu desene colorate, care sublineaza caracterul prietenos al arhitecturii traditionale coreene.

In interiorul templului se afla stauia lui Budha Sakyamuni, avand de o parte si de alta pe Budha Amitabha si Budha Bhaisagya.
Daewoongjeon
In stanga templului principal se afla Jijangjeon, inchinat lui Jijang care i-a jurat lui Budha sa ii ajute pe cei bolnavi, aflati in suferinta, transformandu-se in ierburi medicinale. In 2002 aceasta structura a ars dar a fost refacuta din donatii in anul urmator.
Jijangjeon
calugar budhist
Alta structura interesanta este reprezentata de Jongroo, turnul clopotului, unde se pun - de asemenea - in evidenta culorile traditionale ale desenului. Aici se pastreaza patru instumente: Bupgo, toba uriasa care bate pentru a salva sufletele celor vii, Mokeo, care simbolizeaza meditatia neincetata si care bate pentru a salva vietuitoarele de sub apa, Woonpan, un gong care bate pentru toate animalele si pentru vietuitoarele din aer si Bumjong, clopotul urias care bate pentru traitorii din iad. Sunetul solemn, care rezulta din combinatia dintre sunetul produs de Bupgo si Bumjong, reprezinta sunetul cultural corean si se aude inainte de rugaciunea de dimineata si de seara.
Jongroo
Jongroo
De aici, se trece prin pavilionul Mireukjeon, frumos ornamentat cu desene cu modele traditionale in culorile dancheong-ului.
Mireukjeon
Ies pe un platou mare pe care se ridica Mireukdaebul, o statuie a lui Budha de 23 m inaltime - cea mai mare din Coreea - , considerata cea mai mare comoara a templului. A fost ridicata in 1996 si reprezinta Maitreya, Budha Viitorului, in fata careia oamenii se roaga. Statuia simbolizeaza speranta ca Budha va veni si va salva omenirea.
Prin minunata gradina in care sunt risipite cladirile templului, ajung apoi  la cea despre care se spune ca are cea mai buna priveliste. Chiar numele sau, Yeongsan inseamna Varful vulturului. Cladirea este dedicata discutiilor lui Budha cu discipolii sai pe Varful vulturului din India, de aceea credinciosii se roaga discipolilor pentru un miracol.
In mijlocul unui iaz se afla statuia Haesoogwaneumsang, care reprezinta credinta traditionala coreeana in Bodhisattva al Compasiunii, numita Gwaneum. Acesta este indurator, intelegand dorintele tuturor vietuitoarelor si salvandu-le de durere. Iazul reprezinta una dintre cele 9 flori de lotus din cerul lui Amitabha. Amitabha este gravat pe coroana statuii.
Haesoogwaneumsang
Sper sa va fi placut aceasta vizita la Templul Bongeunsa si sa va fi trezit interesul pentru aceste lacasuri care adapostesc comori de arta, de traditie si de istorie milenara.

20 comments:

RIZALENIO said...

I see these sceneries only in movies. I found the millenary art interesting. Did you create paper flowers too? Love all the photos as always, my friend. Happy weekend!!! :)

Traveling Hawk said...

I am sorry to answer "NO". My time in Seoul was so limited vs. the many objectives I wanted to visit:( To stay 2 hours for the programme would reduce one objective. It may seem that I am only passing by the things but I read so much before my travel that I am spotting directly the most important things and do not linger too much in a place. Sure that I would like to do this but I do not have that type of vacations...usually they are short, too short.

VP said...

You are very organized when traveling, I always spend too much time where I wasn't intended to...
So many different and colorful subjects in these pictures, I like the idea of making paper flowers, but I am sure I won't have the patience or the skills!

Traveling Hawk said...

Thank you, VP! May be that organized characteristic comes from my Capricorn zone?!:)

joo said...

I wish I could visit one day this amazing place! Thanks for showing this beauty!

Traveling Hawk said...

It's my pleasure, Joo! I.m glad you enjoy.

escape said...

a very vibrant culture. these are the kind of place that i look forward to visit.

Traveling Hawk said...

thank you, dong ho, for your visit!

Unknown said...

these photos you've shown are actually enticing! It's a fabulous place to discover.. Plus thanks for the that info...

Traveling Hawk said...

Welcome Tim to my blog and thank you for the comment!

Doug Hickok said...

Simply amazing array of images. You see so much with your camera in so little time. I especially like your series of images of the paper lanterns and all the colorful details that abound!

Traveling Hawk said...

Coming from you, it is a wonderful comment! Thank you, Doug!

Duncan D. Horne - the Kuantan blogger said...

I'm amazed at how many pictures you took during your Korea trip! This is already part 12 - how many more parts do you have? And I thought I took a lot of pictures!

Duncan In Kuantan

Traveling Hawk said...

Let's say it may be the half way:) I haven't counted the possible posts but I know I have over 4000 pictures.

LifeRamblings said...

it must be great to get a taste of its intriguing and colourful culture. the temples are gorgeous and the lanterns are so eye-catching.

Randy said...

There is so much beauty all around here. As always your photos are such a treat.

Traveling Hawk said...

Life Ramblings, the lanterns were beautiful! In the evening of the day I left Korea, it was a Lotus Lanterns Festival in the city, which ended to another temple I will show you. I was very unhappy that I couldn't see the lantern parade...

Traveling Hawk said...

As you have seen, Randy, the Korean palaces and temples are surrounded by parks or forests, so it is a relaxing space, where one may gain positive energies...

Swit Rocs said...

Mi se pare ca ideea aceasta de a imbina sacrul cu profanul intalnita la majoritatea (nu stiu daca nu toate) templele Budhiste le face ca fiind mai accesibile vizitatorilor... Mi-a placut foarte mult aceasta postare!

Traveling Hawk said...

Cred ca ai dreptate, Rocs. Omul intra in dialog cu divinitatea, nu se simte strivit de ea.