Monday, May 16, 2011

Momente din Seul 6. Changgyeonggung - Primul palat / Seoul Moments 6. Changgyeonggung - The First Palace

Among the 6 royal palaces in Seoul I have visited four and Changgyeonggung was the first one, in my first day there. The palace was built by the great King Seojong for his father, King Taejong, in 1484. The termination "gung" in the name means "palace".

The palaces are the most suitable place to watch the beautiful "daechong". As I found out in a book I bought there, "Guide to Korean Culture", Hollym, Seoul, 2010 - edited by the Korean Culture and Information Service -,  "daechong" is a coloring method used in palaces and government buildings, at temples, etc. It has a long history, which could be traced down to the era of The Three Kingdoms
(57 i.e.n. - 668 e.n.), when it was used for tombs. During Joseon dynasty, the system was improved: the colors were more vivid, the designs more complicated. At the beginning the motiffs were vegetal: green leaves, water lilies but then they added animals too: lions, horses, dragons, cranes.


The entrance in the palace costs 1000 won (0.65 euro). You go through the Honghwamun Gate, into the first courtyard were a nice little stone bridge, Okcheongyo, led to the second court were the Myeongjeongjeon with the throne hall is.

The garden which I visited afterward was full of cherry trees, red Korean pines and other blooming shrubs. A Chinese 7 stories pagoda, put there by Japanese, a lot of pavilions, led the way upward on a hill from where a beautiful panorama may be seen. I climbed the hill because I wanted to visit the conservatory, at the far margin of the garden. I will tell you more about it in my next post.


Seulul adaposteste sase palate. In ordinea construirii lor, ele sunt: Gyeongbokgung, Changdeokgung, Changgyeonggung, Deoksugung, Gyeonghuigung si Unhyeongung (mai mult o vila regala decat un palat). Eu am reusit sa le vizitez pe primele patru, care sunt si cele mai importante. Construite incepand cu secolul al XIV-lea, ele au fost in mare parte avariate (arse) in timpul navalirii japoneze din secolul urmator (ca si majoritatea altor monumente importante de pe tot teritoriul tarii) si refacute in secolul al XVI-lea. Cuvantul "gung" din componenta numelui are semnificatia de "palat".

Nu va asteptati sa vedeti niste palate in traditie europeana, mobilate si decorate. Structurile sunt goale si pot fi admirate pentru armonia liniilor si a culorilor, precum si a desenelor folosite pentru decorarea lor.

Este momentul aici sa spun ceva despre "dancheong", colorarea decorativa utilizata pentru cladiri in Coreea, ca sa puteti apoi urmari acest element si in postarile viitoare. Informatiile le am din cartea "Guide to Korean Culture", Editura Hollym, Seoul, 2010 - editata de catre Serviciul Coreean pentru Cultura si Informatie.

Ni se explica ca dancheong este utilizat de secole, iar tehnicile folosite sunt pastrate si in prezent. In esenta, este vorba despre colorarea aplicata in anumite locuri ale constructiei pentru a-i sublinia frumusetea. Colorarea are si rolul de a prelungi viata cladirii si de a sublinia caracteristicile si rangul sau. Se aplica in primul rand constructiilor din lemn si reprezinta si o conformare la traditie. Se utilizeaza cinci culori de baza: rosu, albastru, galben, negru si alb.

Primele reprezentari ale dancheong apar in perioada Celor Trei Regate (57 i.e.n. - 668 e.n.), cand era utilizat mai ales la morminte. In acea perioada doar nobilimii ii era ingaduit sa foloseasca acele culori. In timpul dinastiei Joseon, sistemul de colorare a fost imbunatatit: culorile au devenit mai vii si compozitia mai decorativa.

S-au format patru tipuri de dancheong, in functie de locul din cladire unde erau folosite. Modelele de baza erau frunzele verzi, nuferii, penele si rodiile. Mai tarziu s-au introdus si animale precum dragonul, calul, leul si starcul. Modelele geometrice apareau si ele mai des. Stalpii au inceput sa fie vopsiti in rosu, in timp ce partile mai putin expuse la soare erau vopsite in albastru-verzui. Culorile sunt separate de o linie alba, care subliniaza desenul. Se folosesc 2-6 culori, respectandu-se anumite reguli, ca de exemplu, folosirea alternativa a unei culori calde cu una rece. Mesteri speciali se ocupau de vopsirea palatelor, a camerelor de oaspeti si a cladirilor guvernamentale. Pentru vopsitul templelor erau folositi alti mesteri.

Changgyeonggung sau "Palatul Bucuriei Infloritoare" nu este cel mai vechi palat din Seul dar este primul pe care l-am vizitat, chiar in prima zi a sosirii mele acolo. N-am avut rabdare sa ma odihnesc dupa zborul lung, asa cum mi-am planificat si, acest palat fiind destul de aproape de locul meu de cazare ca sa pot merge pe jos pana acolo, l-am facut primul meu obiectiv vizitat in Seoul!

Palatul a fost construit in 1484 de catre regele Sejong, ca loc de retragere pentru tatal sau, regele Taejong. Ars de japonezi in 1592, a fost reconstruit in 1616. In 1830, un alt incendiu a distrus mare parte din cladiri, care au fost refacute in 1834. Cladirea cu sala tronului nu a fost insa afectata, asa ca ea dainuie de la reconstructia din 1616. In 1909, japonezii au construit aici o gradina zoologica si o gradina botanica, completate in 1911 cu un muzeu. Apoi au schimbat numele palatului, decazandu-l din rangul de palat. Intre 1983-1986 gradina zoologica a fost mutata, iar palatului i s-a redat rangul.
 poarta Honghwamun, vazuta din interior
 dancheong
Biletul de intrare costa aici 1000 won (0.65 euro). Poarta Honghwamun este locul in care regele ii primea pe oamenii simpli. Dincolo de ea, pe un deal pe care astazi se afla Spitalul Universitar, aveau loc exercitiile de tragere cu arcul, cu ocazia examenelor militare.
Ma bucur sa constat, de cum trec de poarta, ca in prima curte interioara sunt mai multi ciresi infloriti.Un frumos pod de piatra peste piriul Geumcheon, numit Okcheongyo,  conduce spre un palat intermediar, aflat in fata celui care adaposteste sala tronului. Pe pod, un animal fantastic, fereste de spiritele rele.
Pasind in a doua curte, am in fata cladirea Myeongjeongjeon, cu sala tronului. Construita in 1616, este cea mai veche din Seul.
 Myeongjeongjeon
blocurile de piatra marcheaza locul exact al fiecarui membru al guvernului
Treptele care urca spre sala tronului sunt frumos sculptate. Traditional, balustradele sunt sprijinite de animale fantastice, iar la mijloc, pasarea phoenix reprezinta puterea regala.
Sala tronului are tavanul frumos casetat si pictat.
Ratacesc in continuare pe coridoare, pe langa alte cladiri, apoi ies in gradina. Admir modul in care acoperisurile tipice aproape se suprapun, realizand un joc subtil de volume si forme. Pe unul dintre coridoare, o mireasa care se viseaza, poate, vreo regina medievala, face fotografii. Turistii o fotografiaza si ei, iar ea rade fericita.
Parcul, cu alte pavilioane, e plin de arbusti in floare, de ciresi infloriti, de pini rosii coreeni. O pagoda chinezeasca cu 7 etaje, construita in China in  1470, a fost plasata aici cu scop ornamental de catre japonezi.
 pagoda chinezeasca
Deasupra acestui loc, parcul continua, oferind o minunata priveliste. Sus, cupluri de coreeni stau pe banci, mananca, asculta muzica sau stau de vorba. Dupa cum aveam sa constat, le place foarte mult "iesitul la iarba verde".
Urc si eu dealul, pentru a merge sa vizitez sera victoriana aflata la marginea parcului. Dar ce am mai vazut pe acolo va arat in postarea urmatoare.

30 comments:

RIZALENIO said...

I love all the photos, my friend. I would mistake this place as Japan if I didn't read your story. Thanks for bringing us here.

Traveling Hawk said...

Thank you, my friend, for the comment. In my opinion, among the Asian states, South Korea is the nearest to Japan. They have a long common history, and many cultural influences both sided.

Claudia Mihaila said...

Foarte frumoasa arhitectura aceea, ca sa nu mai zic de ciresii infloriti...!

Traveling Hawk said...

A fost o incantare, intr-adevar, Claudia!

magda said...

Korea is very nice place !
Modern bulidings with Chines pagoda, beautiful gardens and with nice lady :)
Thank you for the tour and informations!!!
Greetings

Traveling Hawk said...

Thank you, Magda, for the kind comment:) Have a great week!

VP said...

A beautiful choice of pictures featuring so many interesting contrasts. I like even more the ones showing people!

Traveling Hawk said...

Thank you, VP! I am glad you like them.

Victor said...

... totul e plin de simboluri, de semnificaţii străvechi,... şi multe flori superbe...
mulţam, şoimule...

Madalina Dascalu said...

superb, armonie, forme, culori, arta, liniste

Traveling Hawk said...

Cu placere, Victor! Stiam ca o sa va placa si voua Coreea de Sud si abia am inceput...

Traveling Hawk said...

Da. smalldot, a fost superb!

joo said...

What a beautiful place, and your photos simply underline it beauty!

Traveling Hawk said...

Thanks, joo, I enjoyed it very much!

cartim said...

Este superba pagoda aceea si parcul cu pomii aceia infloriti.
Imi place, e foarte frumos ...

黄清华 Wong Ching Wah said...

A beautiful tradition, culture, and architecture !
Thanks for the narration.
Wish you a beautiful Sunday.

Traveling Hawk said...

Multumesc pentru vizita, Cartim!

Traveling Hawk said...

Thank you, Wong!

Unknown said...

geometrie, perfectiune, puritate.
un post incantator, atat prin poze cat si prin explicatii.

Traveling Hawk said...

Multumesc, pharaonx!

Duncan D. Horne - the Kuantan blogger said...

That first temple looks great - just the sort of place I'd love to visit!

Duncan In Kuantan

Traveling Hawk said...

it's a palace, Duncan:)

May said...

nice pics

Traveling Hawk said...

Thank you, May! You are new here? I invite you to continue to come:)

ruma said...

Hello.
The calm atmosphere embraces your excellent works.

The prayer for a great peace of mind ...

Good Day.
Dear hug, From Japan.
ruma

Traveling Hawk said...

Thank you, Ruma, for the kind works.

Liliana said...

Ce frumoase sunt explicatiile tale despre armonia liniilor si a culorilor!

Traveling Hawk said...

Dancheong este arta pura, Liliana. Au si acum maestri specializati, pe care ii folosesc pentru renovarea locurilor istorice, fie ele palate, altare sau temple. Modelele acelea sunt incantatoare si poti petrece mult timp admirandu-le:) Vor aparea constant in fotografiile mele.

Swit Rocs said...

Mi-a placut foarte mult ca ati spus ca nu ati mai avut rabdare sa va odihniti si ati ales sa mergeti direct la palat. V-am spus eu ca aveti sufletul unui tanar plin de viata?! :)
Folosind eterna mea comparatie (pana in prezent, sper ca in viitor sa am si altele..) arhitectura, culorile si mai ales motivele pe care le-ati pozat cu Macro m-au dus cu gandul la Palatul Printului Gong din China... Poate asta e motivul principal pentru care gasesc o placere imensa sa va citesc posturile - nu bogatia de poze, ci bogatia de informatii, si mai ales modul in care le prezentati, au capacitatea de a-mi trezi amintiri minunate despre locuri pe care le-am vazut si dorinte pentru locuri pe care sper sa le vad candva.
O zi minunata va doresc!

Traveling Hawk said...

Multumesc mult pentru aprecieri, Rocs. Palatul Printului Gong este unul dintre obiectivele ratate de mine la Beijing. Dupa cum vezi, peste tot raman in urma mea locuri nevazute...Timpul e prea scurt iar eu plec de acasa cu liste facute pentru vizite de o luna, nu de o saptamana! Din pacate, m-am nascut prea demult:)