Sunday, August 14, 2011

Biserica catolica de la Cacica / The Catholic Church in Cacica

Tommorrow we celebrate August,15, one of the great celebrations of the Christianity. This is the reason I interrupt my story, to relate about the most important place of pilgrimage in Moldova, a county in the Eastern part of Romania, at the border with Ucraine.

A tourist in Bukowina should include a day trip to Cacica, an old miner location. The salt deposits in that part, determined Empress Maria Theresa to ask for an exploitation there (that county was part of the Austrian-Hungarian Empire those days). The mine was opened in 1791, and part of it may be visited even now. The workers were brought mainly from Bochnia, Wieliczka si Kalusz, therefore the Polish name of this little town. They named the location Kaczyka, meaning "duck", because many wild ducks were here, on the lakes.

Today tourist may visit the 3 churches: roman-catholic, greek-catholic and orthodox, the mine, the salt water little strand, and observe the nice local architecture. 


The catholic church in Cacica was erected by the Polish workers. Today they are still grouped in 170 families, with 415 believers. Even if the initiative appeared on 1892, because of lack of money and the complicated bureaucracy, the church was erected only between 1903-1904. On 1997 the title of "national sanctuary" was granted, and, on 2000, Pope Ioan Paul the II-nd granted the title of "basilica minor", when he visited the church on August,15. 


A copy of the Black Madonna in Czestochowa was brought here since 1809. This is to be seen now in the main altar. The stained glass, the sculptured, colored and gilded linden wood, the chandelier or the organ, adorn this simple church. Enjoy!

Maine este 15 august, ziua Sfintei Maria, sarbatoare importanta in calendarul crestinatatii. De aceea intrerup din nou relatarea despre Coreea, pentru a va prezenta cel mai important loc de pelerinaj catolic din Moldova.

Drumetia unui turist pe plaiuri bucovinene ar trebui sa cuprinda si locuri despre care se vorbeste mai putin si care au cazut astfel in uitare. Campania desfasurata zilele astea de televiziunea romana, care beneficiaza de prezenta iubitei si carismaticei cantarete de muzica populara bucovineana Sofia Vicoveanca, mi-a readus si mie in minte un loc pe care l-am vizitat acum 2 ani.

Cacica este un orasel-statiune din Bucovina, situat la 18 km de Gura Humorului, intr-un peisaj frumos, aflat la limita dintre munti si dealuri.
Deoarece in zona au fost descoperite insemnate zacaminte de sare, imparateasa Maria Theresa a cerut deschiderea unei exploatari in acest loc, Bucovina apartinand atunci Imperiului Austro-ungar. Ca urmare, o serie de lucratori din Polonia si Ucraina s-au stabilit aici, punandu-si amprenta culturala asupra locului. Mina a fost deschisa in 1791. Numele localitatii provine de la polonezul "kaczika", adica "rata", deoarece pe lacurile din imprejurimi pluteau o multime de rate salbatice.

Turistul poate vizita aici Mina de sare, strandul cu apa sarata, precum si bisericile din sat. O relatare interesanta, insotita de poze pe masura, gasiti aici http://www.romaniaphotos.ro/2011/01/salt-mine-from-cacica.html Eu nu am vizitat mina datorita coborasului abrupt, la adancime, pe care nu-l puteam face din motive medicale. Strandul nu e mare dar nici aglomerat, asa ca se poate face macar o baie buna!
 intrarea la muzeu
strandul cu apa sarata
In  Cacica se afla trei biserici mari: biserica romano-catolica, biserica greco-catolica si biserica ortodoxa. Aceasta din urma a fost construita  intre anii 1892-1896, in centrul localitatii si reprezinta o copie, in miniatura, a Catedralei Mitropolitane din Cernauti. Ea are forma de cruce si este pravazuta cu 7 turle.
 biserica ortodoxa
Familiile de ucrainieni au si ei o biserica greco-catolica, au si ele o biserica, inca din 1865. Ea a fost construita dupa planurile lui Luca si Dumitru Navrotchi. Primele familii s-au stabilit in zona, venind din Galitia, in 1785.
biserica greco-catolica ucraineana
Biserica romano-catolica din Cacica apartine comunitatii polonezilor din localitate, care numara inca azi 170 de familii, cu 415 credinciosi. Stramosii lor au venit in Romania mai ales din localitatile Bochnia, Wieliczka si Kalusz.

In 1810 exista deja aici o mica biserica din lemn la care, in 1809, a fost adusa o copie a Madonei negre de la Czestochowa, icoana facatoare de minuni a Sfintei Maria.

Initiativa pentru construirea actualei biserici a aparut in 1892 dar, datorita lipsei de bani si a complicatei birocratii austro-ungare, biserica s-a construit abia intre anii 1903-1904. Edificiul este din piatra si caramida rosie, construit in stil neogotic. La intrare, o placa aminteste de anul sfintirii sale, 1904. Slujbele se oficiaza aici in limbile poloneza, germana, maghiara si romana. Datorita importantei locului, vizitat de numerosi pelerini cu ocazia zilelelor de 14-15 august, Adormirea Maicii Domnului si 8 octombrie, Sfanta Maria a Rozariului, in 1997 el a fost ridicat la rang de "sanctuar national", in timp ce, in 2000, Papa Ioan Paul al II-lea a declarat biserica sanctuarului, "basilica minor".

O alta relatare despre acest sanctuar gasiti si aici, pe blogul plecatdeacasa http://www.plecatdeacasa.net/2009/08/basilica-minor-de-la-cacica.html
 biserica romano-catolica
Interiorul bisericii este simplu, nepictat,datorita lipsei banilor. Totusi, se pot admira aici vitraliile foarte frumoase, copia "Madonei negre" din altarul principal, altarul din dreapta -  Pieta, construit in 1910 si cel din stanga cu Maria, Regina Cerului si Pamantului, un frumos candelabru din 1907, amvonul din lemn de tei, vopsit si aurit, orga adusa in 1937 dar avariata in timpul razboiului si apoi refacuta, in anii 1997-1998.  

Fac mentiunea ca toate datele le-am cules de pe wikipedia
 copia Madonei negre, in altarul principal
 amvonul, din lemn de tei
 detaliu al amvonului din lemn de tei, aurit
 Pieta
 Maria, regina Cerului si a Pamantului
 orga si candelabrul
Nu in ultimul rand, merita sa va plimbati prin Cacica pentru a admira arhitectura locala.


22 comments:

Duncan D. Horne - the Kuantan blogger said...

Some lovely landscapes and beautiful churches. Seems like a very pleasant place to be!

Duncan In Kuantan

Madalina Dascalu said...

frumoasa prezentare

黄清华 Wong Ching Wah said...

Really an Amazing church, and it is in a remote location !

Traveling Hawk said...

Bucowina is an idylic landscape in my country and a county full of historical memories. It is also the place were the famous outside painted churches are.

Thank you for the comment, Duncan!

Traveling Hawk said...

multumesc, smalldot!

Traveling Hawk said...

Thank you, Wong, for the kind words!

joo said...

Very interesting. Another reason to visit your country again, since I missed this place!
Have a great Sunday:)
Joo

Traveling Hawk said...

:), Joo!

Joop Zand said...

Thanks for sharing this nice work.

greetings, Joop

Kalyan said...

Simply beautifully captured shots...lovely!

Victor said...

... ce diferenţă faţă de salina de lângă Cracovia...
de ce oare să fii catolic în Moldova e firesc, e european...?

Traveling Hawk said...

Thank you for the appreciation, Joop!

Traveling Hawk said...

Kalyan, welcome to my blog! Thanks for the kind words.

Traveling Hawk said...

Din pacate n-am fost in Polonia dar o colega de-a mea a fost si imi amintesc cu cat entuziasm vorbea despre Wieliczka.

Doug Hickok said...

I love the design of the Orthodox church in your photos, as well as the details of the beautiful interior of the Catholic catheddral. Such a lovley town to visit and enjoy the history and charm.

Traveling Hawk said...

Thanks, Doug, for your appreciation.

VP said...

Interesting trip, beautiful images...

Traveling Hawk said...

Thanks, VP!

Anonymous said...

Frumoase locuri! Multumesc pt informatii si la multi ani, tuturor celor care se sarbatoresc in aceasta zi!

Randy said...

The are is lovely and the interior of the church is wonderful. I hope your enjoying your weekend.

Traveling Hawk said...

Multumesc pentru vizita, teodora!

Traveling Hawk said...

Thanks, Randy! It was a quietly one:)