Saturday, September 3, 2011

Vacanta in Muntenegru 1. La drum! / Montenegrin Vacation 1. Hit the Road!

Last month I spent two weeks of my summer vacation in the Balkans, equally split between Montenegro and Albania.

We followed this itinerary: Timisoara - Vrsac - Pancevo - motorway to Nis, between Pozarevac and Cicevac (4 euro road tax) - then E763 trhrough Kraljevo -  Cacak - Uzice - Nova Varos - Prijeploje. In Serbia the roads were good but pretty busy and there were many police patrols. We entered Montenegro through the Jabuka pass (1250 m alt.). No car was in front of us. We had to pay an eco-tax of 10 euros, which is valid for one year.


Pljevlja, 38 km after the border, is a very polluted area, so we have been glad to see the bridge over river Tara. From there, we still had 21 km in the Tara Canyon to arrive to our first accommodation (for 2 nights) in MNE, at ECO-OASIS. We had 666 km from home and 16 hours, including many photo stops... Here, in the Tara Canyon, begun our vacation in Montenegro (MNE).

Luna trecuta am petrecut doua saptamani de vacanta, impartita egal intre Muntenegru si Albania, vacanta pe care am pregatit-o, ca de obicei, cautand informatii mai ales pe internet (site-uri, bloguri, forumuri) deoarece nu am avut la dispozitie ghiduri dedicate. Ca intotdeauna in asemenea situatii, trebuie ales cu grija fiindca parerile sunt subiective, ca si asteptarile fiecaruia fata de o anume locatie. Cum informarea este mama turistului, am petrecut cateva luni in aceasta placuta indeletnicire...

Am pornit din Timisoara prin Vrsac si Smederevo, urcand pe autostrada sarbeasca spre Nis, la Pozarevac. Drumul acesta l-am batut deja de multe ori in drum spre Grecia, asa ca nu am avut probleme cu orientarea. Am iesit la Cicevac, platind 4 euro taxa de autostrada. In continuare, traseul nostru a urmat soseaua E763, trecand prin Kraljevo, Cacak, Uzice, Nova Varos, Prijepolje. Soseaua a fost destul de buna pe tot traseul dar cam aglomerata. In plus, sunt multe restrictii de viteza, care trebuie respectate, daca nu vrei sa te opreasca foarte desele echipaje de politie de pe drum. Mare parte din traseu trece prin zone muntoase, care nu pun probleme deosebite soferilor dar care indeamna la popasuri dese.

Am ales sa evitam, ca punct de intrare in Muntenegru Bjelopolje, fiindca citisem pe softpedia ca se lucreaza la drum, preferand Jabuka/Pljevlja.

Pe drum, am facut fotografii in locurile care ne-au atras atentia, precum:
  • minunatul rasarit de soare dintre dealurile Vrsac-ului
  • impunatoarea biserica in stil sarbo-bizantin, din caramida rosie si galbena, de la Nicolinci, Vojvodina
  •  un perete cu grafitti din Kraljevo
  •  o alta biserica, in satul Slatina
  •  manastirea Vavedenje de la Meduvrsje
  •  un placut loc de popas, in apropiere de Cacak, pe malul unui mic lac cu case de vacanta si multe terase
  •  Uzice, situat intr-o frumoasa zona montana, pe raul Detinja, care curge in forma de S pe sub ruinele unei fortarete
  •  lacul unuia dintre cele mai mari baraje din Europa, la Kokin Brod; cu o lungime de 30 km, lacul are 100 milioane metri cubi de apa. Un popas la "Kod Babica" ne-a prilejuit intalnirea cu o ciorba sarbeasca de vitel.
  •  Nova Varos, asezare aparuta in secolul al 16-lea, are ca embleme Biserica Sf. Treime (1869) si Moscheea (1894). Trasi pe dreapta pentru o poza panoramica, in obiectivul meu s-a ivit doar minaretul moscheei.
  •  Prijepolje, nu departe de granita cu Muntenegru, este atestata documentar in 1343. A fost stapanita, pe rand - asa cum sa- intamplat in aceasta parte de Europa -, de turci si de Austro-Ungaria. Ceea ce ne-a facut sa oprim aici, a fost culoarea minunata a raului Lim, in care se oglindeste albastrul cerului si verdele padurii.
 Trecatoarea Jabuka se afla la 1250 m altitudine si ne ofera privelisti largi asupra imprejurimilor.
In apropierea ei se afla punctul de trecere in Muntenegru, de importanta mai mult locala probabil, fiindca inaintea noastra nu era nici o masina. Dupa o scurta privire aruncata pe cartile de identitate si pe asigurarea auto obligatorie, timp in care am platit si eco-taxa de 10 euro (valabila un an), ni s-a facut semn sa trecem.

Intram in Muntenegru, tara de legenda si ne indreptam spre Pljevlja, care se afla undeva, sub noi. Este o zona industriala, extrem de poluata, care nu ne face placere.
Pljevlja
Dupa 38 de km insa, trecand peste celebrul pod de la Djurgevica, intram in Canionul Tarei.
 despicatura Canionului Tarei
 Podul Djurgevica-Tara
Pana la locul nostru de cazare (pentru primele doua zile in Muntenegru) mai sunt 21 de km. Soseaua este buna, presarata cu numeroase tuneluri scurte. Dupa exact 666 km parcursi de acasa si 16 ore de drum, cu popasuri mai lungi sau mai scurte, fiindca nu ne grabeam nicaieri, am ajuns la ECO-OASIS.
ECO-OASIS
Vacanta nostra in Muntenegru putea incepe!

28 comments:

Joop Zand said...

Very nice work.... well done again.

greetings, Joop

Traveling Hawk said...

Thanks, Joop!
Have a nice Sunday!

Swit Rocs said...

Mai rar un drum asa de placut privirii!! Pe principiul "conteaza drumul in sine si nu destinatia"... frumos! Asteptam cu drag continuarea :) O zi superba va doresc!

joo said...

I used to spend much time in ex Yugoslavia as a kid! Your post brings nice memories - thanks:)
Happy Sunday to you:)

George2210 said...

E incredibil cat de multe frumuseti naturale are Muntenegru pentru o tara atat de mica.

Duncan D. Horne - the Kuantan blogger said...

Love the European landscapes!

Doug Hickok said...

These are beautiful settings, from fascinating churches to spectacular mountains, thank you for the introduction to a part of the world I know little about.

Traveling Hawk said...

Dupa cum spuneam, Rocs,drumul e in majoritate muntos, deci...frumos:) In Muntenegru, partea montana e intr-adevar spectaculoasa, dupa cum se va vedea si in continuare. Multumesc pentru vizita si aprecieri.

Traveling Hawk said...

I am glad, Joo, that my post helped you to remind. Have a great week!

Traveling Hawk said...

De acord, George, Muntengru e o tara minunata.

Traveling Hawk said...

Hi, Duncan! Nice to here this!

Traveling Hawk said...

Doug, I have been to MNE in a one day trip from Croatia, some years ago. Then I noticed the beauty of their mountains and the old towns, and I wanted to return one day. That day has come this summer:)

Liliana said...

Ce poze frumoase! Si cat astept continuarea ;).

Traveling Hawk said...

urmeaza, urmeaza, Liliana!

VP said...

Thanks for these precious images, I had no idea what Montenegro looked like...

Randy said...

What a beautiful area.

RIZALENIO said...

Wow! These beautiful sceneries made me shed tears. Joy of seeing our wonderful world. Thanks for sharing, my friend. Love all the photos esp the first one and the river/sea photos.

Traveling Hawk said...

Thanks, Rizalenio! The sun rising, shortly after we crossed the border, was gorgeous. And there are only rivers and lakes in this post, no sea yet. It will come later.

TurulDeWeekend said...

frumoasa vacanta!

am si eu aceasta destinatie pe liste, ma bucur ca am de unde sa ma inspir :)

Traveling Hawk said...

Salut, TurulDe Weekend! Bine ai venit pe blogul meu! Ma bucur sa iti fiu de folos.

LifeRamblings said...

a wonderful look at Montenegro. i'd love to visit there someday. thanks for the beautiful journey.

Traveling Hawk said...

You are welcome, Life Ramblings!

TG said...

Never been to Crna Gora, but it's famous for being very beautiful. Your photos prove that :)

nickro said...

Foarte interesant serialul despre Muntenegru! Multumita dvs., abia acum observ cate ofera aceasta desinatie relativ apropiata de noi!

P.S. Pt. ghiduri puteti folosi uneori acest link:
http://bit.ly/nQDPUU

J_on_tour said...

What an amazing variety and rich tapestry of landscapes & architecture.

Traveling Hawk said...

Yes, it was a nice surprise for us too, J_on_tour! Thanks for the visit!

Adrian L. said...

"Traveling Hawk" este, poate, blogul de calatorii cel mai apropiat de sufletul meu... O adevarata comoara, cu atâtea pagini minunate pe care sa le descoperi când cauti informatii sau când doresti doar sa visezi.
Acum, când ma aflu la doar 7 zile de plecare în aventura de vacanta din acest an, mi-am zis sa revad serialul muntenegrean de pe acest site. Si asta din simplul motiv ca vacanta ne-o vom începe cu o prima escala în Muntenegru, dupa care ne deplasam mai spre vest.
Si am gasit aici ceea ce doream, adica informatia care vine din nu din perspectiva unor site-uri specializate, ci a unui turist pasionat care a fost acolo si a simtit acele locuri cu sufletul si mintea. Vom sta la Kotor, dar reperele despre drumul prin munti, despre Tara, Ostrog, Cetinje, Piva si alte multe detalii (din text, din superbele imagini, etc) ne vor fi cu siguranta de folos si ne vor încuraja în expeditia noastra.
Multumim Traveling Hawk!

Anonymous said...

What's up it's me, I am also visiting this site regularly, this web site is
truly pleasant and the users are really sharing nice thoughts.


my page: Diets that Work