Wednesday, September 14, 2011

Vacanta in Muntenegru 6. Pe Valea Moraca, spre litoral / Montenegrin Vacation 6. Following Moraca Valley to the Seaside

Early in the morning, it's only shadow on the plateau were ECO OASIS is. Today we have a longer way: we will depart from Tara Valley, drive along the Moraca Valley to the capital town Podgorica, pass the Skadar Lake and the Sozina Tunnel, and arrive at the place where we will spend 7 days at the seaside: Ulcinj. This is very near the Albanian border.

On our way we will visit the Dobrilovina Monastery, the Moraca Monastery, and make a 140 km loop to visit Ostrog Monastery. We planned to arrive in Ulcinj at suntset.

The road was good but very busy, even on Sunday. As an observation: Montenegro needs more parking places situated in beautiful places, so that the tourists could admire, photograph and remember! And not the last thing: to advertise these beautiful places to others! Sometime, people are passing by amazing places without to know about them!

Ne sculam dimineata, devreme, cat umbra matura inca tapsanul din fata casutei noastre si o pornim la drum. Azi vom iesi din Valea Tarei, vom trece prin Valea Moraca spre Podgorica (nu fara a vizita Manastirea Moraca) si apoi, pe langa marele Lac Skadar, vom ajunge la Tunelul Sozina prin care vom iesi in zona litorala a Muntenegrului, in apropiere de Bar. De acolo pana la Ulcinj mai sunt doar 30 de km.

Dupa micul dejun pe care il vom tine minte (de bun ce era!), vizitam mica Manastire Dobrilovina si apoi pornim spre Podgorica.
ECO-OASIS
Serpertina dupa serpentina, parcurse la umbra pinilor batrani, ne indeparteaza de Tara. Aruncam o ultima privire in urma noastra, acolo unde acum ghicim inceperea canionului. Rand pe rand, Mojkovac, apoi Kolasin si intram pe Valea Moraca, care ne va conduce spre Podgorica.
acolo, in zare, incepe Canionul Tarei
Desi e dumineca, drumul e foarte aglomerat. Nu sunt doar autoturisme, cum te-ai fi asteptat intr-o zi in care oamenii se duc sa-si viziteze rudele sau prietenii sau ies la iarba verde, ci si o gramada de tiruri, care, la un moment dat, cand intram in zona unor tuneluri dese, incetinesc foarte mult circulatia. Asta imi permite insa sa tin geamul deschis si sa admir peisajul.
spre Valea Moraca
Trecand pe langa o mica biserica de piatra (Biserica Sf. Maica Domnului), oprim putin intr-o parcare, sa vad si eu cum arata Moraca. Stransa intre peretii calcarosi, pazita de  padurea care coboara pana pe malurile sale, apa turcoaz se strecoara spre vale. Are de parcurs 113 km pana se varsa in Lacul Skadar, fiind cel mai mare tributar al sau. Poate e momentul sa spun ca in Muntenegru nu s-a facut prea mult pentru a scoate in evidenta frumusetea naturala a locurilor. E greu sa descoperi "o spartura" in vegetatie, ca sa poti vedea riul. Drumul nu este prea prietenos cu fotografii. Parcarile sunt rare si, de cele mai multe ori, facute in locuri neatractive. Am observat asta si pe Tara, unde, la fel, e dificil sa faci fotografii ale raului. Prin alte parti, mai in vestul Europei, soseaua este plina de parcari in punctele de maxim peisaj, ceea ce atrage turistii.
Biserica Sf. Maica Domnului
Ajungem curand la Manastirea Moraca si ne oprim sa o vizitam. Construita in 1252, este unul dintre cele mai importante monumente medievale ale Muntenegrului.  Inconjurata de un zid de piatra, ca si manastirile noastre medievale, are o biserica mica, Sf. Nicolae si una mai mare, cu hramul Adormirea Maicii Domnului. In curtea plina se flori se afla si dormitoarele calugarilor. Vizitatorii nu se prea inghesuie. Parca au ramas mai multi la terasa de langa sosea...Dar ma rog, fiecare cu obiectivele sale.
 intrarea in Manastirea Moraca
 Biserica Sf. Nicolae
Biserica Adormirea Maicii Domnului
Pe langa arhitectura deosebita, manastirea mai este vestita pentru frescele sale, pictate in secolele 13, 16 si 18, precum si pentru obiectele de cult pe care le detine. Intrarea este gratuita, ca la toate manastirile din Muntenegru pe care le-am vizitat. Fotografiatul nu este permis. Doar 2-3 poze...Nu ma mandresc cu faptul ca fur cateva dar cum sa arati si altora pe unde ai umblat?! Si cum sa-ti amintesti tu insuti, peste ani?!
Prin Podgorica am trecut usor, fara ca orientarea sa ne puna vreo problema. Intervine aici vizita la Manastirea Ostrog si intoarcerea la Podgorica, cca. 140 km dus-intors, despre care am povestit in postarea anterioara. Drumul din capitala spre mare, e parca si mai aglomerat. Trecem in viteza pe langa Lacul Skadar, fara a putea face vreo poza, deoarece parcarile lipsesc. Ne indreptam spre Tunelul Sozina, inaugurat in 2005. Prin construirea sa drumul spre mare s-a scurtat considerabil, asa ca acum se face doar jumatate de ora din Podgorica pana la Bar.

Tunelul are o lungime de 4189 m si este foarte bine iluminat si marcat. Costul traversarii sale este de 2.50 euro.

Curand ajungem in Bar. Linistea din munti e acum departe. E foarte multa lume, turistii care se intorc de la plaja circula fara nici o grija printre masini, inaintam cu 10-15 km la ora. Incet-incet, odata cu intunericul care se lasa peste mare, ajungem si noi la intrarea in Ulcinj, unde vom petrece urmatoarea saptamana.
aproape de Ulcinj


23 comments:

Duncan D. Horne - the Kuantan blogger said...

There is so much to discover in Europe. These photos of Montenegro are amazing!

Duncan In Kuantan

joo said...

Another beautiful series! I have to visit Montenegro again - seems that is so much to rediscover:)

Liliana said...

Frumoase icoane.
E si o fotografie cu icoane sculptate in lemn, probabil. Mi-ar fi placut sa vad detaliile. Sub biserica Sf. Nicolae.

Liliana said...

Acum am marit imaginea aia. Sunt ceva tablite scrise in dreapta si in stanga, cu litere grecesti. Ce inseamna?

Teri said...

What incredible photos. Again! Love that church with all the art on the ceiling and walls. And great scenery of the area too. How lucky you are to be a traveling hawk.

Traveling Hawk said...

Thank you, Duncan! Montengro is a beautiful country, indeed.

Traveling Hawk said...

Please do this, Joo! You will not regret!

Traveling Hawk said...

Literele alea sunt chirilice, Liliana, nu grecesti. Nu mi-am dat prea bine seama si nu am gasit nicaieri vreo explicatie dar cred ca erau persoane din ierarhia bisericeasca, care au avut de-a face cu manastirea.

Traveling Hawk said...

Thank you, Teri! As you know, I love to travel and to see new places. I am glad you still follow my blog.

Randy said...

what an amazing place and that church is so beautiful.

Traveling Hawk said...

I agree, Randy! Thanks for the visit.

Unknown said...

ai gasit un punct bun al tirurilor. cred ca primul pe care il aud.
la parcari vad ca e ca la noi, cred ultimii la care se gandesc cand se construiesc parcarile sunt fotografii. de almiteri mi-as dori sa apuc ziua cand cei care conduc turismul vor tine cont de detalii - chiar de genul acesta de detalii - si nu "frunze"-n vant.
of of of - cat despre "furatul" imaginilor - chiar intr-o manastire. of ofof
:)

Traveling Hawk said...

Multumesc, pharaonx, pentru ca "compatimesti" alaturi de mine:)

VP said...

An incredible place, almost unkown...

Leovi said...

Very nice photos with beautiful frames of some spectacular places. Beautiful Montenegro.

Traveling Hawk said...

VP, thanks for considering this worth to see.

Traveling Hawk said...

Welcome, Leovi, to my blog and thanks for the comment!

LifeRamblings said...

wow wow wow, your photos make me wanna visit Montenegro right away. the views are truly breathtaking. i'm so envious of you TH.

Traveling Hawk said...

Be patient, Life Ramblings! I still have to tel you abaout Montenegro! :)

ruma said...

Hello, Traveling Hawk

Attractive works.
You are the excellent artist.

I thank for your usual and hearty support.
And i pray for you and yours peace.

arigatou gozaimashita !!
ありがとう ございました。
ruma

Traveling Hawk said...

Thank you, ruma, for the visit and your kind words!

Cristina DUMITRU said...

Excelent, asteptam continuarea!

Traveling Hawk said...

Multumesc, Cristina!