Wednesday, December 28, 2011

Florenta, 1997 / Florence, 1997

I imagine that somebody who goes for the first time to Italy would think firstly at Rome, Venice, Milan, Pisa  and, of course, Florence. I was there on March 1997, again for one day only, on a weekend. I tried to do my best and I left with some impressions and photos which I try to share with you now.

Santa Maria del Fiore Church or Il Duomo di Firenze was built between 1294-1418. In certain moments of its history, Giotto and Brunelleschi have been involved. Brunelleschi built the octogonal dom and Giotto the first storey of the Campanilla. He also supervised the whole work. In the interior there are works of art belonging to Donatello, Ghirlandaio, Uccello and many others. 


In the San Giovanni Baptiserium have been baptised many members of the Medici family and Dante.

Palazzo Vecchio, in Piazza della Signoria, is now a museum, where one may see Machiavelli’s office. A copy of  Michelangelo’s David may be seen in front of the fortress.

 I also visited Galleria dell'Academia, with an important sculpture collection, San Lorenzo Church and Capela Medici, and the wonderful Santa Croce Church with the tombs of Michelanagelo and Dante.

A visit to Orsanmichele was also worthly, and Bargello offered me the opportunity to see the largest gothic and Rennaisance sculpture collection in Italy.

Last but not least, Ponte Vecchio, a very atmospheric place. May be you will ask:  but Ufizzi Galleries? You are right! I was not there because of the long queu at the tickets and my limited time. I preferred to see the objectives I told you about, and to think that one day I will return to Florence.


Imi imaginez ca atunci cand cineva merge pentru prima data in Italia, se gandeste la cele mai cunoscute orase din punct de vedere turistic, precum Roma, Venetia, Milano, Pisa si, desigur, Florenta. Eu am ajuns acolo in martie '97, tot intr-o trecere scurta, de o zi. Am incercat "sa inghesui" cat mai multe in aceasta zi si am ramas cu crampeie de impresii si imagini din care incerc acum sa va arat cate ceva, fara vreo ordine anume.

Biserica Santa Maria del Fiore sau Domul din Florenta este una dintre cele mai cunoscute de catre turisti. Datorita apropierii cladirilor din jur este dificil de fotografiat. De dom se leaga numele lui Giotto si al lui Brunelleschi, fiecare implicat la un moment in lunga istorie a construirii bisericii  Proiectata in 1294 de catre Arnolfo di Cambio si avand ambitia de a fi cea mai mare biserica romano-catolica din lume (ceea ce nu a reusit), a fost terminata abia in 1418. La un moment dat, Giotto a fost selectat pentru supravegherea intregii constructii. El a facut primul etaj al Campanillei, continuata dupa moartea sa de alti arhitecti. Totusi, ea este cunoscuta sub numele de Campanilla lui Giotto. Brunelleschi a lucrat timp de 16 ani la constructia cupolei octogonale, prima fara un cadru din lemn. Actuala fatada a bisericii dateaza din 1887. In interior, se regasesc comori ale artistilor Renasterii, precum Donatello, Ghirlandaio, Uccello.
 Il Duomo di Firenze
 Campanilla lui Giotto
cupola octogonala a lui Brunelleschi
Baptiseriul, una dintre cele mai vechi cladiri din Florenta, este locul unde au fost botezati Dante si membrii importanti ai puternicei familii Medici. Foarte frumoase sunt usile din bronz, reprezentand scene din Biblie, datorate - majoritatea - lui Lorenzo Ghiberti.
Baptiseriul San Giovanni
In frumoasa Piazza della Signoria se afla fortareata Palazzo Vecchio, sediu al republicii florentine, cu biroul lui Machiavelli. In fata sa, o copie a celebrului David al lui Michelangelo.
Palazzo Vecchio
La Galleria dell'Academia, care adaposteste pictura si sculptura din secolele 13-16, nu il puteti scapa pe David!
Michelangelo - David
Capodoperele sculptorului-titan se gasesc insa si in Capela Medici a Bisericii San Lorenzo unde, intre 1520-1534, Michelangelo a sculptat mormantul Ducelui de Urbino, al Ducelui de Nemours si Madona cu pruncul. Cei mai multi membri ai familiei di Medici sunt inmormantati aici.

Biserica are si o frumoasa curte interioara, plantata cu pomi de rodii.
 curtea Bisericii San Lorenzo
Capela Medici
Cea mai mare biserica franciscana din Italia, Santa Croce, adaposteste mormintele lui Michelangelo si Dante. Interiorul este impodobit cu minunate sculpturi ale unor mari artisti. Tot aici se afla si una dintre cele mai importante opere ale lui Brunelleschi, Capella di Pazzi.
Biserica Santa Croce
Despre Orasanmichele nu stiam chiar nimic inainte de a o vizita. In timpul romanilor ar fi existat aici, se spune, o cladire in care era adorata Isis. Mai tarziu, breslele din Florenta au depus in firide sculpturi infatisandu-i pe sfintii lor patroni. In secolul 13 locul s-a transformat in piata de grane, distrusa de un incendiu in 1304.  Mai tarziu s-a construit o cladire noua. Piata a fost mutata si locul si-a reluat traditia. Cele doua usi folosite si astazi au fost construite in 1410 de Ghiberti.
Orsanmichele
Bargello, a carui istorie se intoarce in timp in 1255, care a servit si ca inchisoare si ca prefectura, a devenit Muzeu National in 1865. El adaposteste cea mai mare colectie italiana de sculptura din perioada gotica si cea a Renasterii (Michelangelo, Donatello, Verrochio, Ghiberti si multi altii). Bargello a servit ca model de constructie pentru Palazzo Vecchio.
Bargello
Un loc pitoresc este Podul Vechi, singurul care supravietuieste din Florenta medievala, celelalte fiind distruse in timpul celui de-al doilea razboi mondial. PonteVecchio este intesat de pravalii cu bijuterii, in care straluceste aurul. De acolo se poate arunca o privire pe fluviul Arn.
 Ponte Vecchio
 pe pod
Poate unii va veti intreba: dar Galeriile Ufizzi? Asa e, acolo nu am fost . Coada la bilete era imensa si eu aveam la dispozitie doar o zi. Am preferat sa le vad pe celelalte si sa ma gandesc ca ma voi intoarce intr-o zi la Florenta.




22 comments:

joo said...

I've never been there, and it's a great mistake!
Lovely post:)

Rama Ananth said...

Even I have never been to Italy. All the pictures and descriptions are very good.
Wish you a very Happy New Year!

Randy said...

That would be a dream trip.

Duncan D. Horne - the Kuantan blogger said...

Ah the famous Santa Maria del Fiore church. I have a model of that lovely building in my living room!

Ioana@micile-vacante said...

Impresionant tur, gandind ca a fost facut intr-o singura zi. Eu am stat in Florenta opt zile si totusi mi-a mai scapat cate ceva, dar voi reveni cu siguranta, e unul din cele mai frumoase orase, in clasamentul meu.

magda said...

Florence is an endless treasure monuments!
And many saw, in one day!
Beautiful photos!
many greetings

Claudia Mihaila said...

Tocmai citesc Agonie si Extaz si toate aceste cladiri din Florenta imi par atat de cunoscute desi nu am ajuns inca acolo. :) Multumesc pentru aceste fotografii frumoase.

Traveling Hawk said...

May be this is an idea for the coming year, Joo!

Happy New Year!

Traveling Hawk said...

Thank you, Rama! May be 2012 will be an Italian tour for you!

Happy New Year to you and your lovely family!

Traveling Hawk said...

You are right, Randy!

Happy New Year!

Traveling Hawk said...

I'm glad, Duncan, for the pleasant surprise I've made to you!

Happy New Year to you and your lovely family!

Traveling Hawk said...

Ai dreptate, ioana@micilevacante! A fost un tur de forta in ceea ce eu numesc "excursie de recunoastere". Imi place sa cred ca va fi urmata de alta, mai lunga, facuta mai pe indelete...Se intampla insa ca vrei sa vezi atatea si timpul nu ajunge sau intervin alte motive si nu mai ajungi...Alteori insa, revii si atunci parca esti "acasa".

La multi ani!

Traveling Hawk said...

All Italy is like this, Magda! It could be the target of many trips and holidays!

Happy New Year, my dear!

Traveling Hawk said...

Ma bucur, Claudia, ca au picat "la fix"! Imi inchipui ca daca as merge azi din nou acolo, as vedea totul cu alti ochi, din alte unghiuri si as avea alte poze...

Va doresc La multi ani si cat mai multe calatorii!

ruma said...

Hello, Traveling Hawk.

 I was given many crops from your glorious works.
 We are far distantly each other, but this human interchange has cultural significance.

 Thank you for your heartwarming message and many visit, in this year.
 I thank for your encouragement for Japan.

 Healthy and Happy new years for you and yours.

Close spring, ruma ❀

Traveling Hawk said...

Dear Ruma,

I also thank you for the kind words you left on my blog and for your wonderful posts on your own blog. I learned a lot about Japan, through them. I hgope we will keep in touch through blogging next year too.

Happy New Year!

VP said...

Intersting reportage quite near home. Florence is only 100 Km from Livorno, we have been there for a day trip in early December.

Traveling Hawk said...

Thank you for encouragement, VP!

LifeRamblings said...

Florence is such a gorgeous city with lovely architecture, colourful culture and wonderful people. i'd love to visit it again someday.

Traveling Hawk said...

You are right, Life Ramblings. It's a great place!

J_on_tour said...

Nice place & photos. I was there in summer 2007 on a rail day trip from Rome. It wasn't long enough as there was just enough time for a look around. The Duomo & Ponte Vecchio stood out for me.

Traveling Hawk said...

I agree with you, J_on_tour. Florence needs more time.