Friday, December 30, 2011

Mantova / Mantua

Mantua lies in the Po Plain, surrounded by the waters of three lakes. It is Gonzaga's town,  a powerful family who ruled the town for nearly four centuries. They invited here great artists to embelish the town.  Brunelleschi, Alberti, Mantegna, Pisanello are only few of them. 

Here is what I see in my day trip to Mantua:

  • The Palace of  Reason (1250);
  • The Clock Tower;
  • St Lorenzo Rotonda, XIth century;
  • The Castiglione Palace, 13th. century;
  • The Duke's Palace;
  • The Bishops House, baroque style;
  • The Cathedral;
  • St. George Castle;
Most of them could be seen in the Herbs Market and in Sordello Market. I had no time to visit them inside, where the true treasures are, the pieces of arts. There are also many other places to visit in Mantua so, if you are in Italy, please consider to put this town on your list. It is worth a visit!

Un alt oras frumos din Campia Po, Lombardia este Mantova, aflat la confluenta raului Po cu Mincio. Orasul, inconjurat de lacuri unite intre ele prin poduri, are o asezare unica. Denumirea sa deriva de la zeul etrusc Mantus. Istoria se pierde in legende. preluate si folosite de Virgiliu in epopeea sa  Eneida. Asa aflam ca asezarea a fost construita din ordinul lui Ocnus, un erou etrusc. Nimic nu confirma insa aceasta origine. Galii s-au stabilit aici pentru putin timp, apoi orasul a fost condus de romani. In perioada medievala, a facut parte din domeniul contesei Mathilda de Canossa, apoi a devenit oras liber. Dupa 1328, puternica familie de Gonzaga a inceput sa conduca orasul, ducand la inflorirea sa culturala si artistica. In acelasi timp i-a crescut puterea economica si politica, asa incat i s-a atribuit numele de "orasul lui Gonzaga". Timp de patru secole cat a durat aceasta stapanire, pictori, arhitecti si scriitori renumiti au lucrat in Mantova. Brunelleschi, Alberti, Mantegna, Pisanello sunt doar cativa. In 1707 Mantova si-a pierdut independenta politica, intrand sub stapanirea austriaca. Luptele cunoscute ca Risorgimento au fost grele pentru Mantova dar, in cele din urma, orasul a fost anexat Regatului Italiei.

Piazza delle Erbe are numeroase cladiri importante si se caracterizeaza prin portalurile sale, pe care le regasim peste tot in oras. Predomina culorile brun-roscat si gaben-ambra.
Palatul Ratiunii (1250) are ferestre cu arcuri sustinute de mici stalpi de marmora care fac un bun efect cromatic. Acesta a servit ca sediu al Inaltei Curti de Justitie. Lui i se alatura Turnul cu Ceas, construit de Luca Fancelli dupa modelul clasic urmat in toata Italia, are intr-o nisa o statuie a Madonnei din secolul 17. Rotonda St. Laurentiu este o mica biserica in stil romanesc, construita la sfarsitul secolului al 11-lea. Ea a fost construita din ordinul contesei Mathilda de Canossa.
 Palatul Ratiunii si Turnul cu Ceas
 detaliu cu Madonna
 Rotonda Sf. Laurentiu
In Piazza Sordello gasim casa construita de primii stapanitori ai orasului (1273-1328), Bonacolsi, preluata mai tarziu si extinsa de familia Gonzaga. Este, de fapt, un grup de cladiri cunoscut sub numele de Palatul Ducal. Palatul Castiglione, aflat si el tot in aceasta piata, dateaza din secolul al 13-lea. Casa Episcopala, in stil baroc, face nota discordanta cu ansamblul pietei. Catedrala,  construita la inceputul secolului al 11-lea in stil romanesc, are si ea o fatada noua, construita in secolul al 18-lea.
Palatul Castiglione
Casa Episcopala
Piata Sordello cu Catedrala (stanga) si Palatul Ducal (dreapta)
Catedrala, detaliu
La sfarsitul secolului al 14-lea, Bartolino de Novara a construit pentru familia Gonzaga  Castelul Sf. Gheorghe, folosit pentru apararea orasului si intarirea dominatiei lor. Fortificatiile se adaugau apararii oferita de apele care inconjurau orasul. Castelul, inconjurat in trecut cu un sant de aparare, este masiv si impunator cu cele patru turnuri ale sale. Decorarea interioara apartine in mare masura lui Mantegna.
 Castelul Sf. Gheorghe
detaliu
In apropiere de castel se afla Piata Virgiliu, care ne ofera un monument al poetului, apartinand sculptorului Luca Beltrami. O mica straduta duce spre strada d'Arco, unde se poate vedea palatul cu acelasi nume construit in 1784 in stil neo-clasic si stapanit de familia unor conti din Trento.
 monumentul lui Virgiliu
fatada Palatului d'Arco
Nu am avut ragazul de a vizita si in interior toate aceste palate, pentru asta ar fi fost nevoie de cateva zile, ele nefiind singurele comori ale Mantovei. Prin ceea ce am povestit am vrut doar sa va aduc in atentie acest oras, nedreptatit de multi turisti, in opinia mea.

18 comments:

Francisca said...

I've enjoyed my trip through Venice, Florence, Parma and Mantua through your lens, Traveling Hawk! All the very best in the new year to you!

Ioana@micile-vacante said...

Mantova si Sabbioneta, alt orasel la 30km departare de Mantova, sunt pe lista patrimoniului UNESCO, ca orase ale Renasterii. Intentionez sa le vizitez, chiar tin minte ca am cercetat catva timp cum se ajunge in Sabbioneta si n-am ajuns la nicio concluzie. Am vazut si eu un asemenea orasel, Urbino si am fost incantata. Sigur, foarte multe orase din Italia merita a fi vizitate, DAR dupa ce petreci vreo 20 de zile in Roma, cate 10 zile in Venetia si in Florenta, vreo 5 in Napoli s.a.m.d. Ca sa pastram proportiile. Cam asa vad eu lucrurile.

Traveling Hawk said...

Thank you, Francisca! I wish you a wonderful New Year!

Traveling Hawk said...

Cum vrei tu, Ioana :)

joo said...

Wow, gorgeous photos!
Happy New Year to you:)
j.

黄清华 Wong Ching Wah said...

Beautiful finds and a happy new year!

Randy said...

Amazing place!

LifeRamblings said...

such a lovely place with lovely architecture. wishing you and yours a blessed new year.

Traveling Hawk said...

Thank you, Joo!

A Happy New Year!

Traveling Hawk said...

Happy New Year to you too, Wong!

Traveling Hawk said...

It's an interesting town, Randy!
Hapy New Year!

Traveling Hawk said...

A wonderful New Year to you too, Life Ramblings!

Adrian L. said...

M-a bucurat mult seria de postari privind oraselele importante de vizitat din nordul Italiei. In vara, conform planului din acest moment (o combinatie de nordul Italiei - Bavaria) vom ajunge negresit la Mantova, dar si la Verona, Padova, Bergamo si pe unde vom mai putea de la "baza" noastra apropiata de lacul Garda. Postarile pe aceasta tema de aici sunt puncte de start excelente în realizarea desfasuratorului de vacanta.

Traveling Hawk said...

Ma bucur daca ce am scris iti poate fi de folos, Adrian. Lacul Garda este minunat. Eu am vizitat doar statiunile din nordul sau (am scris si pe blog despre ele, mai demult). Va doresc o vacanta de vara minunata!

J_on_tour said...

Styles of Venice and Florence mixed into one. Worth a visit by the look of it ... promises to be a bit quieter possibly ?

Traveling Hawk said...

They are both worth a visit, J_on_tour, but I can't promise quiet as they are both packed with tourists all year round.

Traveling Hawk said...

Sorry, I misunderstood you: you wrote about Mantua being quieter, May be in some periods. When I was there, there were pretty much tourist too:)

Anonymous said...

Spui ca " Rotonda St. Laurentiu este o mica biserica in stil romanesc, construita la sfarsitul secolului al 11-lea". Nu exista un stil romanesc. Este vorba de stilul romanic ( adica din vremea Imperiului Roman ).Nici macar acum in zilele noastre nu avem noi romananii un stil romanesc in arhitectura. Atentie cand dai traducere pentru alte texte!