Friday, November 12, 2010

Canary Wharf, Londra

Canary Wharf is a modern financial district in East-End London. Over 90,000 people work there and the place is overcrowded during late afternoon, when they are going home. The tallest building in UK and the 5th in Europe can be seen here. There are also restaurants, pubs, shops. It's a very energetic place.

Canary Wharf este al doilea centru financiar al Londrei, dupa traditionalul City of London. In prezent, aici muncesc peste 90000 de oameni, lucru care devine vizibil daca te afli in statia de metrou cu acelasi nume la ora de iesire de la serviciu. Noi a trebuit sa lasam sa treaca 3 garnituri de tren pana ne-am putut urca. Aici se poate ajunge cu linia de metrou Jubilee sau cu DLR (Docklands Light Railway).
Canary Wharf se afla in East-End-ul londonez, pe Insula Cainilor (Dogs' Island). Initial zona se numea Rum Quay si era destinata comertului cu India. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, aici se descarcau marfuri aduse de pe coastele Africii si din Insulele Canare, al caror nume este legat de caini (latinescul canis). Perioada de apogeu a insemnat manevrarea a cca. 60 milioane de tone de marfuri, anual, in anii '60.

In anul 1981, sub conducerea controversatei Doamne de Fier, premierul Margaret Thatcher, a inceput revitalizarea zonei. Se pare ca ideea a apartinut Presedintelui de la Credit Suisse First Boston care, in timpul unui pranz servit pe cand vizita Docklands, a comparat zona cu cea similara din Boston. Constructiile propriu-zise au inceput in 1988 si in 1991 s-a terminat prima etapa. Se construise deja, in One Canada Square, cladirea cea mai inalta din Anglia - Turnul Canary Wharf sau al lui Cesar Pelli. Unii spun ca are 235 m, altii 244 m. Eu nu am putut verifica cine are dreptate. Nu se poate urca in acest turn,asa cum ar dori orice fotograf amator. Oricum, turnul este al 5 lea, ca inaltime, din Europa.
One Canada Square
 turnul Canary Wharf
Un adevarat complex de zgarie-nori a fost construit aici. In 2001 au fost terminate HSBC Tower si Citygroup Centre. Toate aceste cladiri adapostesc birouri, sedii de mari companii sau banci. La parterul multora si in statiile de metrou se afla restaurante, puburi, magazine.
Desi, la prima vedere, ai putea avea impresia ca este un loc rece, neprimitor, de sticla si beton, gasesti intre zgarie-nori mici oaze de liniste si verdeata, unde poti sta sa te odihnesti pe o banca, ascultand susurul apei.
Daca ati epuizat celelalte obiective din Londra, abateti-va si aici, pentru o schimbare.


16 comments:

Unknown said...

It's beautiful compared to the downtown areas of a lot of American cities.

Aliceee Traveler said...

Londra e printre orasele tale preferate, asa-i?

Traveling Hawk said...

Thanks, Rocket Man, for visiting. It's not exactly downtown there but it's a nice area. But again, downtown of San Francisco, Boston, Washington, D.C. or even Santa Fe (another category, I know) aren't so bad either :)

Traveling Hawk said...

Da, alicee, asa e. Si doar Londra e unul dintre orasele mele preferate, ci si cultura anglo-saxona.

VP said...

Another interestink walk in a place I like.

Traveling Hawk said...

Thanks, VP! Do you like the benches :)

Arti said...

Thats beautiful architecture... Loved the fountains and the benches!!
Have a nice day:)

Traveling Hawk said...

Thanks, you too :) I like better the old architecture but when I'm tired of it...

Costea Andrea Mihai said...

excelenta prezentare...multumiri!

k.a. photography said...

Imi place mult blogul tau foarte reusite fotografii si multe de invatat!!!
Mersi pentru vizita ta pe blogul meu!
Numai bine :)

Keith said...

I never read the Romanian language before. I am blessed to live long enough to discover Google translate, which, though imperfect, gives me a good idea what is being written. I enjoy your travel blog. thank you

or (compliments of Google)

Am citit niciodată în limba română înainte. Sunt binecuvântat să trăiască suficient de mult pentru a descoperi Google traduce, care, deşi imperfectă, îmi dă o idee buna ceea ce este scris. Îmi place blog-ul dvs. de călătorie. mulţumesc

marianaesincai said...

Frumos! dar asteptam si o incursiune in istorie. Poate Hampton Court, Thames Barrier si Kensington? Asteptam cu nerabdare.

Traveling Hawk said...

Costea Andrea Mihai: multumesc :)



Andras: m-a bucur ca ti-a placut; poti reveni oricand doresti.



Thank you, Keith, for visiting my blog and for your the warm words. Also for the effort to read Romanian :)



Mariana, in timp vin si alea. Despre Londra si mai ales despre "marile obiective" s-a scris deja mult pe bloguri, de aceea m-am gandit sa scriu mai intai despre locuri in care au fost mai putin cititorii sau chiar deloc. Eu, de ex., nu am fost la Thames Barrier (intotdeauna a fost cumva peste mana, am lasat pentru la urma si apoi nu am mai ajuns)si nu am vizitat nici Kensington Palace. In schimb, am fost in foarte multe locuri in Anglia, despre care am citit mai putin pe bloguri, deci pot aduce ceva nou.

J_on_tour said...

Thanks for this informative post and great photo documentation.
The Iron Lady...mmm... Two years after leaving school I had to change careers because of her !!
This post was interesting as I have never got off the Docklands Light Railway here before and it has always been a saturday when I have passed through it so it has always been... deathly silent !!

Traveling Hawk said...

Thank you for the appreciation. I know that academic colleagues always complained about the Iron Lady...I am glad you found the post interesting.

Canary Wharf hotels said...

I love the photos. They show there is beauty even in the corporate world.