Saturday, December 4, 2010

O data in viata China. ep. 9 - Liulichang / Once in a Lifetime, China, 9th. ep. - Liulichang, Beijing

Liulichang or the Cultural Street of Beijing, came into existence 900 years ago. During the time of Qing dynasty, this was the place where the scholars lived and where those coming to the capital for the high exams, stayed at inns. Inteligentia has been atracted here as the shops were selling " the four treasures for study": writing brushes, ink sticks, ink slab and paper. There have been over 300 shops in the area. Now, only 100 remained. The tourists may buy pricey souvenirs here, like brushes or ceremonial masks. The street is parted into 2 segments: to the East, they are selling antiques, to the East, jade objects, paintings, brushes, masks, old books, pottery.

Trecand prin hutong, am ajuns din Dazhilan in Liulichang sau Strada Culturala a Beijingului. Numele sau se refera la atelierele de tigla glazurata care existau in zona. Liulichang are o vechime de 900 de ani si era, in timpul dinastiei Qing (1644-1911), cea mai populara strada din oras. O multime de invatati ai vremii locuiau in imprejurimi si cei care veneau in capitala pentru a da examenele, in vederea acceptarii lor ca functionari publici, locuiau in hanurile de pe aceasta strada. In consecinta, cele mai multe pravalii vindeau "cele 4 comori ale studiului": pensule pentru scris si pictat, batoane de cerneala, calimari si hartie pentru caligrafie si pictura traditionala. Mai tarziu au aparut si magazine de antichitati sau in care se vindeau lucrari caligrafice, portelanuri si obiecte din jad sau picturi, facand din Liulichang o zona frecventata de intelectualii vremii. Cca. 300 de magazine atrageau aici cumparatorii.

Se poate ajunge in aceasta zona si cu linia 2 de metrou, statia Hepingmen. Iesind la suprafata pe un bulevard, numit South Xinhua Street, se ajunge in curand in dreptul unei case bogat impodobite, de culoare predominant albastra. Strada perpendiculara pe bulevard, in partea dreapta este cea unde se vand antichitati. In stanga, Liulichang incepe cu o ceainarie, care isi atrage clientii cu un ceainic urias.
In zilele noastre mai sunt doar cca. 100 magazine, pe ambele segmente ale strazii: in est, cele cu antichitati, iar in vest cele care comercializeaza carti vechi, picturi si lucrari caligrafice, impreuna cu ustensilele necesare scrisului. Straduta este linistita, oamenii se plimba agale si sunt linistiti, nu galagiosi si agitati ca cei din Dazhilan. Strada are o alta atmosfera, parca te astepti sa apara in fata ta un functionar de stat in uniforma de epoca, ducand sub brat suluri cu caligrafii si in mana o calimara. Cladirile sunt renovate dar pastreaza ceva din atmosfera de altadata. Librariile abunda si sunt alaturate unor mici pravalii unde se vand masti traditionale, folosite in ceremonii sau pensule de diferite dimensiuni. Se pot achizitiona aici suveniruri dar preturile sunt mai piperate decat in alte parti. Magazinele sunt deschise intre orele 9-18 dar unele tin deschis pana mai tarziu.

18 comments:

Carmen said...

impresionant blogul tau, iar fotografiile parca ma teleporteaza si pe mine prin locurile acestea.
FELICITARI! sa calatoresti in continuare la fel de mult si sa bucuri lumea cu imaginile si descrierile tale!

k.a. photography said...

Super ca de obicei!!!
Weekend placut :)

Traveling Hawk said...

Multumnesc mult, Carmen, pentru aprecieri. Ele ma incurajeaza sa continui. In continuare postarile vor fi dedicate Beijingului luna aceasta.

Traveling Hawk said...

Multumesc, Andras! Iti doresc si eu la fel si vreme buna pentru fotografii daca iesi pe undeva.

joo said...

Fascinating photos!Make me want to visit China even more!
My favourite is the staue of elephant:)
Have a nice weekend!

Traveling Hawk said...

Yes, I like the elephant too and the frize with those colourful mottifs, in the photos after the masks.

marianaesincai said...

Da, admir mult munca munca migaloasa si iubirea pentru arta a chinezilor.Va doresc calatorie placuta in India si sper sa vedeti lucruri frumoase! Poate Taj Mahal? Sa aveti insa grija cum umblati, pe unde si sa evitati sa fiti singuri!

Traveling Hawk said...

Da, mergem si la Taj Mahal, Mariana. Nu vom fi singuri fiindca am contractat excursia cu o agentie de acolo. Am facut traseul impreuna cu ei si primim o masina cu sofer, care merge cu noi peste tot. Traseul are cca. 2000 km.

VertAnge said...

Ce interesante sunt mastile acelea...zambesc, dar in acelasi timp sunt infricosatoare.

Traveling Hawk said...

Cred ca partea aia m-a impresionat si pe mine pentru ca sunt masti utilizate in ceremoniile cu sacrificii...

Phivos Nicolaides said...

What a beautiful post and so wonderful pictures too. Kind regards.

Traveling Hawk said...

Thank you, Phivos! Have a nice weekened!

Short poems said...

Amazing photos, you have such a great blog. love it!
All the best
Marinela x

Traveling Hawk said...

Thank you! I am glad you enjoyed my blog. Come again if you like!

J_on_tour said...

Great set of pictures showing the chinese culture.

Traveling Hawk said...

I'm glad you liked them, J_on_tour! Keep looking, as I am telling more about Beijing in days to come.

LifeRamblings said...

nice captures. it must be great to get a taste of its fascinating culture .

Traveling Hawk said...

Yes, Life Ramblings, and I have been only in Beijing! It was only a glimpse of their magnific culture. Imagine if I would have been in more places...