Wednesday, January 5, 2011

O data in viata, China ep.22 Templul Norilor Albi / Once in a Lifetime, China 22nd.ep. White Clouds Temple

Temple of White Clouds or Baiyun Guan, a taoist temple belonging to the Quanzhen school, has left a strong impression upon me. It was a rainy day when I visited, completed my incense smoke, and unclear atmosphere. It was very quiet as only 2-3 believers were there, and, from time to time, a taoist monk, bearing the characteristic knot on the top of the head, was passing by.


A nice 3 arched pailou at the entrance, then a stone gate and a little bridge, conducted us to the interior courts. The main halls are all on the main axis, while the little ones, on the laterals. Very nice burners can be seen in the courtyards.


The temple is open for visitors daily, between 8.30 -16. The entrance fee is 10 RMB. The nearest metro station is Nanlishi Lu. Even if this temple is not on the list of many foreigner tourists, you will not regret if you go there.

Templul Norilor Albi sau Baiyun Guan este un templu taoist, construit prima data la 739. In 1166 a ars complet si a fost reconstruit, operatiunea repetandu-se de mai multe ori. Initial, el se numea Templul Eternitatii Vesnice, numele actual fiindu-i dat cu ocazia unei renovari in timpul imparatului Yongle, din dinastia Ming. Taoismul scolii Quanzhen este studiat aici. Cine doreste mai multe detalii, poate accesa
http://www.taoists.co.uk/quanzhen.htm

Intrarea se face printr-o frumoasa pailou, cu trei arcuri. Complexul are mai multe curti interioare, sali si cladiri ale templului. Cele principale se afla pe axa centrala, cele mai mici, in partile laterale. Prima curte interioara ne introduce in atmosfera templului, intr-o zi ploioasa, nu prea clara. De aici, trecand pe sub o poarta, avem in fata un mic pod, peste un riu imaginar. Balustrada sa este de marmura alba, minunat lucrata.
 prima curte interioara
 detalii de la poarta interioara
In templu sunt doar 2-3 credinciosi care se reculeg in fata unor zei pe care nu ii cunoastem sau aprind betisoare parfumate, ca ofranda.
Intr-una din primele curti sunt stele funerare, cu care ne-am obisnuit deja de la alte temple. Arzatoarele sunt aici foarte frumoase. De altfel, se spune ca cea mai frumoasa sarbatorire a Anului Nou Chinezesc sau Festivalul Primaverii are loc in acest templu.
Probabil ati observat deja trecand prin curte un calugar taoist, cu motul specific, in varful capului. Locuintele lor se afla in partile laterale si in spatele templului. Tot aici este gazduita si Asociatia Taoista Chineza. In peretii de piatra, din loc in loc, sunt incrustate mici lucrari de arta inspirate de natura.
Atmosfera de o transparenta incerta, cerul plumburiu si fumul care se ridica din arzatoarele din curti, creaza o atmosfera specifica, foarte potrivita cu numele de Templu al Norilor Albi. E liniste aici, desi marele oras este dincolo de ziduri. Un loc potrivit pentru reculegere, indiferent de religie. Este unul dintre locurile care mi-a placut mult la Beijing si care mi-a produs o impresie puternica.

Templul poate fi vizitat zilnic, intre 8.30-16. Intrarea costa 10 RMB. Statia de metrou cea mai apropiata este Nanlishi Lu. Chiar daca mult mai putini turisti isi propun sa viziteze acest templu, cred ca nu veti fi dezamagiti daca mergeti acolo.

19 comments:

VertAnge said...

Frumos! Mi-a placut incepand cu numele...Templul Norilor Albi, suna atat de misterios :)

Traveling Hawk said...

Il aveam pe lista deja de acasa, din documentare. E un loc de retragere minunat. Poate nu e mereu asa pustiu. Imi inchipui ca mai ales vara, cand e mai cald, e placut sa te refugiezi in linistea de acolo. Dar ziua in care l-am vizitat a fost foarte potrivita pentru a-i pune in evidenta numele.

Aliceee Traveler said...

Mie imi plac incrustatiile acelea in perete. Sunt foarte frumoase.

VP said...

Another great series of photos, I'd like to use the bench in the 'prima curte interioara' for aBoB, if you agree.

RIZALENIO said...

Those statues look so real. For a moment, it feels like they are staring back at me.

Wow! I feel like I'm walking inside these photographs again. Thank you for making me experience it through your photos.

I had a great visual trip.

Traveling Hawk said...

alicee, erau doar 3. Mi-au placut si mie, sareau in ochi de pe peretele gol si erau pline de gratie.

Traveling Hawk said...

Thank you, VP! You have my permission to use that photo. I'll send you on mail some others, from Taj Mahal, which I took especially for you :)

Traveling Hawk said...

Rizalenio, in a way, even Gods - I presume, they are not scary at all. On the contrary, they have a very human appearance, which appealed to me too.

VP said...

Thanks! Can you help me with an approximate date for this picture?

Traveling Hawk said...

I'm very sure it was April, 23, 2009 :)

VP said...

Thanks!

Victor said...

dragă Şoimule, bine-ai re-venit
desigur, mi-am făcut temele, am citit postările restante, şi nu pot decât să-ţi mulţumesc încă o dată pentru meticulozitate, şi generozitatea ta...
... ce cultură, ce civilizaţie!... de câte mii de ani...
încă o dată, an nou fericit, şi
ai grijă de tine

Traveling Hawk said...

Multumesc, Victor, pentru urari! Dumineca incep postarile despre India. Alta cultura, alte caracteristici - o experienta necesara pentru a invata cum se mai traieste in lumea asta...

黄清华 Wong Ching Wah said...

Wonderful travel photos with you.

Regards,
Wong

Traveling Hawk said...

I'm glad you like them, Wong! There is one more post left about Beijing - Forbidden City!

Daliana Pacuraru said...

Da...o sa printez postarile tale sa le mai scot din rucsac din cand in cand....serios vorbesc!
Extraordinare calatorii!
Sa ai un weekend frumos!

Traveling Hawk said...

Multumesc Wind, dar nici ale tale nu sunt mai prejos, mai ales cand vine vorba despre partea...ilustrativa!

Iti doresc si eu un weekend frumos, poate mai "comiti" ceva. Pe aici nici o sansa, e plumburiu ca in Bacovia.

LifeRamblings said...

a beautiful temple. thanks for sharing your experience.

Traveling Hawk said...

It was the temple I liked the most because of the atmosphere, Life Ramblings.