Saturday, February 5, 2011

Povestiri din Rajahstan 17. Fortul si Orasul Vechi Jaisalmer / Stories of Rajahsthan 17. The Fort and the Old Town of Jaisalmer

Jaisalmer is one of the most interesting town in Rajahsthan. Most of the tourists visiting this state are coming here because the fort is inhabited and this is a difference toward others, which are visited as museums. Jaisalmer fort is a living museum. It was built on 1156 by the Rajput leader Jaisala. At the beginning the fort was prosperous, as it was set on the caravan's road. But when the maritime commerce grew, the place lost his importance.


There are numerous gates in the defense system, and we went through them to arrive at the central market, the "chowk", where the royal palace is. On 1949 the Maharaja lost political power. He donated all the spaces to those who served him. So, people living in the fort do not pay rent for their houses. The palace was transformed in a museum, and Maharaja built a modern residence for his family, outside the walls.

I will not write here about the Jain temples or the havelis, I leave them for other posts. I rather show you the inside of the fort, its small and narrow alleys, and what its inhabitants do. We walked over 4 hours on the narrow streets of Jaisalmer and finally we climbed on the roof top of a hotel to admire the panorama.

Jaisalmer este unul dintre cele mai interesante orase din Rajahstan si foarte cautat de turistii straini pentru ca, spre deosebire de alte forturi, care se viziteaza ca muzee, in Jaisalmer viata continua neintrerupta...Fortul este locuit. Mai mult chiar, ghidul nostru prin fort, care locuia inauntru, ne-a spus ca ei nu platesc nici o chirie pentru spatiu. In mare majoritate, locuitorii din fort provin din cei care au servit familia Maharajahului si carora acesta, in 1949 cand a pierdut puterea politica, le-a donat locuintele. El si-a transformat palatul in muzeu, iar pentru familia sa a construit o resedinta moderna, in afara zidurilor.

Ghidul nostru foarte competent, Prashar, face parte din casta brahmana si vorbeste foarte bine engleza si italiana. Stie ca romana este inrudita cu italiana si mai stie ca avem si noi o "minoritate" cu radacini in India...Mai tarziu imi si arata o reprezentanta, pe strada. Il intreb dupa ce o deosebeste si imi spune ca poarta intotdeauna in mana un vas de metal, in care cerseste, asta fiind indeletnicirea lor de baza acolo.

Facem cateva minute de la hotel pana la poarta principala a fortului. Chiar acolo, la intrare, un barbat tocmai a hranit nenumaratii porumbei.
Fortul a fost construit in anul 1156, de catre conducatorul rajput Jaisala,  pe dealul Trikuta (alt.80 m). Este aparat de 99 bastioane solide dar asta nu  a impiedicat sa fie cucerit in secolul al XIII-lea, dupa un asediu de 8 ani! Initial, aflata pe drumul caravanelor, localitatea a prosperat, apoi a decazut. In secolul al XVII-lea a fost revitalizata datorita bunei relatii pe care o avea Maharaja cu sultanii moguli din Delhi, pentru ca sa decada din nou o data cu intensificarea comertului maritim. Razboaiele cu Pakistanul (1965, 1971) l-au readus in actualitate datorita pozitiei sale strategice. Descoperit de catre turistii occidentali, a devenit poate cel mai frecventat loc din Rajahstan.

Trecand de poarta principala ne gasim intr-o mica piata cu magazine si un templu hindus, mic.
 poarta principala a fortului
 prima curte interioara
intrarea la templul hindus
Pentru a ajunge "in centru" mai avem de trecut prin niste porti, care fac parte din sistemul de aparare al cetatii.
 Suraj Pol
 detaliu
 Ganesh Pol
Intram intr-o mica curte unde pare a-si fi revarsat comorile sale Ali-Baba:
In piata centrala a fortului, chowk cum se spune in hindi, se afla Palatul Maharajei din Jaisalmer. Dupa cum spuneam, o parte este deschisa pentru public. Intrarea costa 70 Rp/persoana, iar pentru apartul de fotografiat se platesc 50 Rp. Langa palat se afla tronul pe care sede Maharaja cand participa la sarbatorile din fort. Inainte, aici se ascultau plangerile si se primeau petitiile, se treceau in revista trupele. Desi si-a pierdut puterea politica, ca pretutindeni in Rajahstan, Maharaja ramane o figura simbolica si este respectat de oameni. Tot aici, in piata, se afla si un mic templu hindus. Admiram, din nou, lucratura minunata in gresie. Aici, in Jaisalmer, unul dintre motivele foarte des intalnite este paunul, pasarea-simbol a Indiei. Langa poarta palatului, un cantaret la un instrument traditional incanta trecatorii si mai castiga un ban...chiar si din pozat.

Ghidul ne sfatuieste insa sa nu vizitam palatul pentru ca inauntru nu se afla prea multe obiecte interesante, ci mai multe standuri unde se vand tot felul de lucruri. Mergem pe mana lui, ne mai invartim putin in jur pentru a face poze, apoi plecam spre templele jainiste.

fatade ale Palatului regal din Jiasalmer
tronul Maharajei
 sus, deasupra  portii se vad paunii
 templu hindus
 detalii
tineri cu coafuri rasta si salvari indieni, urcand la terasa...Pink Floyd
spre templele jaine
In Jaisalmer exista 7 temple jainiste in fort si unul in afara sa. Noi am vizitat doua, in fort, dar voi povesti separat despre ele.

Ne continuam, asadar, plimbarea pe stradutele mici si animate ale fortului. O multime de pravalioare, peste tot, isi asteapta clientii. Se vede ca acest oras se bazeaza mult pe turism care, din pacate, este in regres datorita crizei mondiale.

Observam la multe porti tot felul de picturi si semne. Ghidul ne explica: Ganesh este pictat la poarta ca o invitatie la nunta, de aceea apare acolo si o data. Cand exista o asemenea pictura, toata lumea este invitata! De aceea nuntile aici sunt extrem de scumpe, putand sa ajunga la 20000 de dolari. Casatoriile sunt aranjate. rareori tinerii ies din cuvantul parintilor. Uneori, mirii se vad prima data doar la nunta, in cazuri de exceptie si mai ales in orasele mai mari, tinerilor le este ingaduit sa se vada o data - de doua ori inainte de nunta si atunci in prezenta unei persoane mai in varsta. Prashar pare expert in problema...fiindca are 3 fete! Sunt inca toate sub 10 ani, deci mai are ceva timp dar, cand fata implineste cam 14-15 ani, parintii incep sa cerceteze "piata baietilor elegibili" si asta poate dura si 3 ani! Ma gandeam, in sinea mea, ce diferenta culturala uriasa este asta, intre noi si ei.
Prashar ne mai explica si semnificatia simbolului folosit pentru aum (pronuntat "om"), silaba sanscrita sacra care este murmurata in mantre si binecuvantari.  Aum reprezinta trinitatea Brahma, Vishnu si Shiva si este considerat un semn aducator  de noroc de aceea, de multe ori, este pictat si pe case. De asemenea, ne arata o yantra (sistem numeric pentru a desemna o zeitate) care poate tine locul zeitatii, credinciosii putandu-se ruga la ea.
simbol pentru aum
yantra pentru Ganesh
Desi orasul traieste din turism, oamenii isi vad linistiti de treburile lor. Vacutele se simt bine peste tot. Canalizarea la suprafata nu deranjeaza foarte tare acum, fiind totusi iarna, dar nu vreau sa stiu cam cum este cand afara sunt 45 de grade...
Dintre elementele constitutive ale caselor, atrag atentia portile.
Fiindca suntem in cetate trebuie sa profitam de ocazie sa vedem orasul de sus, asa ca Prashar ne duce pe terasa unui hotel, de unde avem o panorama frumoasa.
Iesim din fort printr-o alta poarta, Akhai Pol, si ne indreptam spre hotel, dupa 4 ore de plimbare prin fort.30 comments:

smalldot said...

frumos surprinse detailiile vietii

joo said...

I love this series - you contrasted perfectly the beauty and amazing craft on the one hand, with the poverty and dirt , on the other hand, which makes the place real! Thank you for this tour:)

Adriana said...

Foarte frumoase pozele, in special cele cu detalii si copii :)

India e o luma fascinanta in care sper sa pasesc intr-o buna zi. Pana atunci ma bucur cand pot sa citesc astfel de povesti de calatorie.

VP said...

Contrast is the word here...

Traveling Hawk said...

smalldot, asta e ceea ce caut mereu...multumesc!

Traveling Hawk said...

Thank you, Joo, for being able to see this!

Traveling Hawk said...

Bine ai poposit, Adriana, pe blogul meu! Daca iti face placere, poti reveni oricand, te astept. Multumesc pentru aprecieiri.

Traveling Hawk said...

A land of contrasts, yes, this is India, VP!

Turquoise Diaries said...

Gald to find another fellow traveller.. I love your India photos. I travelled to many countries but India is alwys staying in the top 3 favorites..

Traveling Hawk said...

Thank you, Turquoise Diaries, for visiting and appreciation!

Randy said...

Another day of great travel with you. I just love the photo of the dog sleeping in the sun and the three children that look like they are dancing or singing as they walk. I look forward to my next adventure with you.

marianaesincai said...

Imagini frumoase care redau perfect contrastele de istorie, civilizatie si educatie. Cand le privesti cu atentie nu poti sa nu te indrebi incotro se indreapta omenirea!

Traveling Hawk said...

Thank you, Randy, for your warm words! I will do my best!

Traveling Hawk said...

Nu am un raspuns la intrebarea asta dar am invatat acolo ca oamenii traiesc, se bucura, sufera, oriunde ar fi si oricum ar trai...am vazut oameni piele si os, imbracati cu te miri ce, sezand oe pamantul gol si...razand! Nu stiu cand, in ce moment al istoriei, am trecut de o anume limita care ne permitea si noua sa facem la fel...

pharaonx said...

imi place ca la fiecare fort sau templu, ai surprins intrarea - care e constructie veche, ai avut rabdarea sa astepti sa treaca o persoana. imi plac foarte mult astfel de fotografii. iar imaginea cantaretului e absolut innebunitoarea.

Rizalenio said...

Compelling series of photos again, Traveling Hawk. Looking at your photographs esp those taken from the rooftop is like a magical dream for me. These images are like movie stills. Very jawdropping.

Thanks a lot for sharing this, my friend. I felt like I travelled with you through this series. Your adventures will pass for an awesome book already.

If that happens in the future, please sign your book for me.

Traveling Hawk said...

pharaonx: multumesc. Acolo e surprins in exercitiul functiunii, ca sa zic asa. Mai am una in care chiar pozeaza. Cele cateva clipe cat am stat langa el au relevat un personaj interesant: chiar daca juca, o facea bine! Si mai vorbea si engleza binisor.

Traveling Hawk said...

Rizalenio: if that will happen, I will sign one for you :)

Claudia said...

Foarte frumos... Portile acelea sunt incredibil de interesante!Abia astept continuarea.

dong ho said...

just the best way to say incredible india! this is the very essence of why i want to go to india.

alicee said...

Mie imi plac portile!
Cata culoare si creativitate!
Foarte frumoase ....

Traveling Hawk said...

Claudia, multumesc. Mai ramanem putin in Jaisalmer :)

Traveling Hawk said...

dong ho I tried to catch something of everything....

Traveling Hawk said...

se pare ca ele au atras mai multora atentia :)

Life Ramblings said...

such wonderful photos and i like the amazing details. thanks for the wonderful memories.

Traveling Hawk said...

You are welcome, Life Ramblings!

Victor Mihiş said...

... e frumos, e pitoresc,...
haosul şi mizeria seamănă cu ce e la noi...
mi-ar fi plăcut mai mult să semănăm cu pitorescul din Neuchatel, sau măcar din Kosice...

Traveling Hawk said...

Victor, in India doar istoria, arta si filosofia te fac sa te simti departe de casa...

Hanjié said...

A big contrast between the stupendous architecture and the daily life of people. I went to Cambodia once and saw similar situation there. Somehow the magnificent Angkor Wat lost its charm and I didn't know how to handle this contrast. I think that's probably one of the reasons why I still haven't visited India.

Traveling Hawk said...

Yes, Hanjie, I guess it is hard to endulge oneself in the wonders of India if one makes no abstraction of the real life....But this is India after all, an incredible mixture of all those elements. You like it, or leave it!