Thursday, February 10, 2011

Povestiri din Rajahstan 19. Haveli-uri in fortul din Jaisalmer / Stories of Rajahsthan 19. The Havelis in Jaisalmer Fort

The havelis in Jaisalmer are very different of those in Mandawa. If there, the historic or fantastic characters have been painted on the walls, here, in Jaisalmer, the story is told by stone. You already have seen how skillful the craftsmen were, and now you may observe it again looking at the havelis, older or new.


One of the most famous is the Patwon Ki Haveli, erected by a rich merchant for his five sons (1800-1860). The huge construction was not only an investment but also created working places for the hungry people. It is said that the cost of the construction was, by then, of 1 million rupees.


After the decay of the commerce in this part of India, the family moved to better places like Madras, Bengal and Maharastrha, and the building was neglected. Prime Minister Indira Gandhi, seeing it when she was  flying over Jaisalmer, disposed its renovation and marking as a cultural heritage of Rajahsthan.


In the little square in front of the building there are many souvenir vendors. Their main merchandises are the Indian puppets. A lot of people are here taking photos or resting on the benches.


The building may be visited. The whole tour is of half an hour. The entrance ticket costs 50 Rp and the camera usage, 30 Rp.


The last photo taken in the fort was that of a little girl, on the terrace of a new haveli.

Haveli-urile din Jaisalmer difera de cele din Mandawa. Daca acolo am vazut o intreaga paleta de culori zugravind personajele istorice sau din legende si povesti, in Jaisalmer cea care povesteste este piatra. Ati vazut deja in postarea anterioara ce mesteri iscusiti au lucrat aici si asta se vede si la haveli-uri, atat la cele mai vechi, din secolul al 19-lea, cat si la cele contemporane.

Undeva, in mijlocul fortului, se afla cel mai renumit haveli din oras, Patwon Ki Haveli., construit de negustorul Marwari Guman Chand Patwa pentru cei cinci fii ai sai. Se ajunge aici pe o straduta ingusta, ca majoritatea celor din fort. Familia Patwa s-a imbogatit din comertul cu brocarturi. Constructia, care cuprinde cinci segmente, cate unul pentru fiecare dintre cei cinci frati, a costat la vremea respectiva (1800-1860) cca. 1 milion de rupii. Pe langa faptul ca negustorul lasa ceva fiilor sai, el a asigurat - prin aceasta mare constructie - multe locuri de munca intr-o perioada de foamete in Rajahstan.
Dupa decaderea comertului in acea zona, familia a migrat spre alte locuri mai propice, ca Madrass, Bengal si Maharasthra. Constructia si-a pierdut din grandoare, nemaifiind folosita. Primul ministru Indira Gandhi a zburat candva prin zona cu helicopterul si a observat constructia. A dispus renovarea si  inregistrarea sa in cadrul mostenirii culturale a statului. Astazi, acest haveli se viziteaza ca muzeu. Intrarea este de 50 Rp/persoana si 30 Rp pentru aparatul de fotografiat. Vizita dureaza doar 30 minute dar noi ne grabeam... In afara de plimbarea in fort, care ne-a luat jumatate de zi, cealalta jumatate o dedicasem excursiei la dunele de nisip.

In mica piateta din fata cladirii se afla multi oameni care pozeaza, se odihnesc pe banci sau se targuie cu negustorii de suveniruri. Un loc important intre acestea ocupa marionetele indiene. N-am prea vazut turisti straini nici pe aici, doar indieni.
Las fotografiile se va arate exteriorul splendid al haveli-ului.
Plimbandu-ne mai departe, Prakash ne mai arata si alte haveli- uri, mai vechi sau mai noi. Practic, cele noi sunt tot atat de frumos lucrate, incat nu le poti deosebi de cele mai vechi.

Incheiem plimbarea prin fort dupa o ultima fotografie cu o fetita pe terasa unui haveli. Asa cum am scris si la inceputul relatarilor despre Jaisalmer, farmecul sau consta in apropierea de oameni, in viata care pulseaza intr-o zona istorica locuita, bine conservata, care a ajuns pana la noi din istorie si care va dainui multa vreme de aici incolo.


23 comments:

Tiago Braga said...

Thanks for visiting me :D
nice blog to!

joo said...

These lace - like stoneworks are smashing! I love the photo of the little girl - so cute:)
Have a nice evening!
j.

Licence 2 Travel said...

De abia astept sa ajung si eu aici1 Foarte interesant postul!

Traveling Hawk said...

Thank you, Tiago, for coming here! Come again, if you like.

Traveling Hawk said...

I liked her too, Joo! So biiiig eyes!

Traveling Hawk said...

Licence2Travel: multumesc pentru vizita si apreciere. Sa inteleg ca te pregatesti sa pleci in India?

VP said...

I can't imagine the amount of work those stonemasons had to do at the time to create these wonders...

Liliana said...

Cat de dulce e cea mica! Incredibil!!!

Traveling Hawk said...

It's a huge amount of work, VP, that merits admiration and respect, I think!

Traveling Hawk said...

Si mie mi-a atras atentia, Liliana, de aceea am fotografiat-o.

RIZALENIO said...

Such a surreal place, Traveling Hawk. I cant stop staring at your photos. Did you buy something here? I like those hanging lamps.

The windows and the terraces are beautiful. I want to walk in this place in the future. Thanks for taking me here now.

The last photo is a treasure. There's something in the little girl's eyes that want to tell a lot of stories.

Great post, my friend. Have a happy weekend. :)

Unknown said...

impresia mea e ca India e cumva de pe alta lume si totusi parca am impresia ca e acelasi haos organizat ca la noi.acuma vezi o minune arhitectonica, cu niste detalii uimitoare, parca lucrate cu bisturilu cu laser,si apoi iti apare un nenorocit de cablu, pe care cu toate eforturile, nu ai cum sa-l eviti si care ar fi fost foarte usor de ascuns, astfel incat sa te poti bucura de ceea ce vezi.
In rest imi place ca ai tinut cont de faptul ca se plateste fotografiatul. e o chestie de tinut minte cind se face bugetul unei astfel de calatorii - si la noi in tara daca nu tii cont de asta te si trezesti ca depasesti bugetul alocat - mai ales daca intr-un weekend mergi la vreo 5-6 manastiri.
In rest numai de bine si un weekend frumos.

Joop Zand said...

Amazing these pictures.....well done.

including the good information.

Greetings, Joop

Traveling Hawk said...

Thank you, Rizalenio. I liked the lamps too but I have something similar from Tunis :) I wish you could go one day there to see for yourself all those wonderful things. Have a nice weekend!

Traveling Hawk said...

Asa e cum spui, pharaonx...si astea sunt poze in care e cate un fir doua dar am si altele cu tot ghemotocul, ca la noi....intr-adevar, in unele locuri este chiar imposibil de evitat si am preferat sa am totusi imaginea...

ai dreptate si cu manastirile...n-am mai fost pe acolo din vremea cand nu se platea pentru fotografiat si anul trecut, in Bucovina, am ramas uimita de sumele cerute...sigur, te gandesti ca si in strainatate dai bani in multe parti dar parca tot mi s-a parut mult...

multumesc pentru comment! sa ai un weekend rodnic (acum e un soare minunat aici)!

Traveling Hawk said...

Joop Zand: thank you!

Have a great weekend!

LifeRamblings said...

great series of pictures. the puppets are truly one of a kind and i love the exquisite details of the buildings.

黄清华 Wong Ching Wah said...

Amazing architecture !
What are you plans after India ?

Traveling Hawk said...

Thanks, Life Ramblings!

Traveling Hawk said...

Seoul, South Korea, Wong :) !!!!!

magda said...

Vă mulţumim încă o dată pentru imagini mare şi cunoştinţele pe care le da!
În plus, oamenii de acolo au construit opera de arta!
Esti foarte norocos că a văzut o strânsă şi am ştiut, datorită recunoscător pentru tine!
Salutări

magda said...

Nisa mic mic fata ...

Traveling Hawk said...

I a m glad you continue to visit my blog, Magda! Thanks!