Monday, November 22, 2010

Fortareata Petrovaradin / Petrovaradin Fortress

I went one day, on July, to Novi Sad, in Serbia. My home town, Timisoara, is very near the border. I wrote a post about this trip on July. If you are interested, please look for it in the Archive. I promised to write about the fortress as well and here we are. Petrovaradin Fortress, named "Gibraltar on the Danube" because of its thick walls and over 400 cannons, was built by the Austro-Hungarian Empire between 1692-1780. I mean, in the form we see it today because, otherwise, the history goes way back. Now the fortress ia a cultural center, harbouring 2 museums, a hotel, restaurants, art galleries. It is a nice spot for relaxation. Large views over the Danube and the town are offered.

In iulie am facut o excursie la Novi Sad si vi-am povestit despre ea. Ramasesem datoare cu niste poze si o poveste despre fortareata.

Inaltata deasupra Dunarii, fortareata Petrovaradin, asa cum o vedem astazi, a fost construita intre 1692-1780 de catre Imperiul Austro-Ungar. Importanta sa strategica deosebita rezulta din supranumele de "Gibraltar al Dunarii", castigat datorita zidurilor sale groase si celor 400 de tunuri care se gaseau aici.
din oras, spre cetate, se trece pe aici
Se poate ajunge la cetate cu autobuzul nr.3 din oras, cu masina (urmand indicatoarele pentru Hotel Leopold) sau chiar pe jos. La poalele cetatii este cuibarit un cartier vechi, pe care n-am avut ragaz sa il vizitez dar pentru care ma voi intoarce, la primavara, la Novi Sad. Deocamdata, l-am vazut doar de sus si pare tare incitant.
partea veche a orasului, vazuta de pe cetate
In incinta cetatii se intra trecand prin cateva din cele 13 porti ale sale. Fiind inguste si lasand loc de trecere doar unei masini, persoane desemate sa dirijeze circulatia iti fac semn cand poti trece, dupa ce vorbesc cu cel de la poarta urmatoare.
Ajuns sus, pe platou, incepi sa descoperi pe rand: un hotel, doua muzee, restaurante, cafenele si numeroase galerii de arta sau pravalii cu suveniruri. Privelistea pe care ne-o ofera parcul de aici asupra orasului este larga si frumoasa. Tot de aici se pot vedea si pilonii podului peste Dunare, bombardat de fortele NATO in 1999.
 muzeul cetatii
 Hotel Leopold
Pe o terasa se vede un Turn cu ceas, care prezinta o curiozitate: aratatorul mare indica orele si cel mic, minutele. Se spune ca s-a procedat asa pentru ca pescarii care treceau pe Dunare sa vada cat este ceasul.
 Turnul cu ceas
pana in 1999 aici era un pod
Se pot petrece aici cateva ore placute de relaxare asa ca va invit din nou, mai ales pe cei care sunt mai aproape de aceasta zona, sa mergeti la Novi Sad. Merita o excursie de o zi, cu prisosinta.
 Dunarea
 pe acest pod se merge spre centru

14 comments:

Rajesh said...

Wonderful shots of the place. Quiet a beautiful place.

Traveling Hawk said...

Yes, Rajesh, it is a nice place and...very near, si I can do a one day trip to Serbia. Thank you for visitng, please come back if you like what you see :)

Viorel Iraşcu said...

Mi-a placut zona, desi stiu ca este una care a avut si are probleme etnice.Nu cumva ai auzit vorbindu-se maghiara sau romana, pentru ca stiu ca este un mic conglomerat etnic acolo.
Cu respect.

Traveling Hawk said...

Da, este, Viorel dar eu nu i-am auzit vorbind asa Cred ca sunt mai multi romani mai aproape, la Vrset. La Novi Sad or fi ajuns mai putini. Si in zona Timocului sunt, i-am auzit asta-vara. Pe de alta parte, am venit prea putin in contact cu ei. Doar cu unul am vorbit...in engleza:)

VertAnge said...

:) Foarte simpatic ceasul! In Serbia nu am ajuns pana acum, dar de ceva vreme tot incerc sa imi mobilizez prietenii sa facem pe timpul verii excursii de 2-3 zile in tarile din apropierea Romaniei. Sper sa reusesc in vara ce vine.

LifeRamblings said...

looks like an amazing place to visit. great shots and thanks for the free tour.

Traveling Hawk said...

VertAnge, sunt lucruri de vazut si acolo. Si eu am de gand sa mai vad unele :)

Traveling Hawk said...

You are welcomed, Life Ramblings! There are several small towns near the border I intend to see next spring too.

joo said...

I went throug fwe times and never stopped there - shame on me! Looks really intersting and seems to be worth a visit!
As for gargoyles - I also never seen them on the terrases before. I reckon it's a Gdańsk's speciality:)
Have anice afternoon:)

Traveling Hawk said...

Joo, thanks for the visit. You really want to make me to visit Gdansk, aren't you?

VP said...

Impressive, fascinating and well kept!

Traveling Hawk said...

Yes, VP, it's the venue of a famous rock festival each year! I was there just when they were preparing for it.

Phivos Nicolaides said...

Amazing monument and great photos!

Traveling Hawk said...

It's not for nothing that it's called Europe's Gibraltar :) Thanks, Phivos1